از دل تهدید تا اوج اقتدار؛ ۱۲ روزی که ایران را دوباره ساخت
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گفتگوی ویژه خبری شنبه شب رسانه ملی با حضور آقای عزت الله ضرغامی عضو شورای عالی فضای مجازی با موضوع "دفاع مقدس ۱۲ روزه ملت ایران و الزامات حفظ این دستاورد ملی" برگزار شد. متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
سوال: در برنامه امشب میخواهیم راجع به موضوع مهم دفاع مقدس ۱۲ روزه ملت ایران صحبت کنیم و البته الزامات و بایستهها و آن چه که باید مدنظر قرار بگیرد در ارکان مختلف حاکمیت و بخشهای مهم کشور برای حفظ دستاوردهای آن چه در این ۱۲ روزه در کشور حاصل شده، آقای دکتر به شما سلام میکنم خوش آمدید.
ضرغامی: سلام بر شما، در ابتدای بحث یک جمله راجع به شما بگویم شما از مجریهای توانمند و خوب ما هستید پروردگار متعال شما را پدیده این حماسه بزرگ قرار داد. ما در داستان طالوت و جالوت حضرت داوود (ع) را که اصلاً در صحنه جنگ نبود برادرانش رفته بودند این فلاخن داوود که نتانیاهو به آن مینازد و روی بعضی از حرکتهایشان اسم گذاری میکنند این فلاخن داوود برای ما است مقابل جالوتی که استکبار باشد، طالوت ایستاد و پدیده آن آورده هم این بود که نوجوانی با تیر و کمان به اذن خدا با آن فلاخن سنگی را به سمت جالوت پرتاب کرد مستقیماً طبق حدیث امام صادق علیه السلام بر پیشانی جالوت نشست و جالوت از تخت به زمین افتاد و شکست خورد و لشکر طالوت پیروز شد. بعضی مواقع حوادث به گونهای است که چیزی پدیده میشود، آن اتفاق و شجاعت شما که قابل تحسین بود و در سطح جهانی الان الگو شده. به نظر من یکی از پدیدههای ارزشمندی است که من اخیراً که اسرائیلیها سوریه را زدند و آن خانمی که مجری بود به محض اینکه پشتش آن انفجار انجام شد با وضع خیلی ارعاب شدهای ترسید و صحنه را ترک کرد و بعد مصاحبهای کرد من آن مصاحبه را یکی دو دقیقه دیدم خیلی در آن مصاحبه با صراحت میگفت ترسیدیم، بدبخت شدیم جانمان را برداشتیم و فرار کردیم و وقتی نگاه میکردم مقایسه کردم با اینجا و با شما واقعاً به عنوان یک ایرانی افتخار کردم. ممنونم از شما و همه بچههایی که آن روز ماندند. امروز با آقای جبلی در جلسهای صحبت میکردیم ایشان میگفت شما مانیتور را که نگاه کردید، چون سیاهی بود و قطع شده بود فکر کردید دیگر روی آنتن نیستید والا احتمالا تا آخر ادامه میدادید.
سوال: بله من زمانی بلند شدم که مانیتور تصویرم را در مانیتور مقابل که مانیتور فینال است از دست دادم و صفحه سیاه شد. ممنونم سخن شما من را به اینجا رساند که یک خدا قوت بگویم به همه همکاران خوب رسانهای جمع زیادی از همکاران از سحرگاه بیست و سوم تلاش کردند تلاشهای شبانه روزی آنها خدا قوت میگویم به همه بر و بچههای خبر. اطلاع رسانی بخشهای مختلف رسانه ملی چه بعد از آن که خیلی پر و پیمان کار را در دست گرفتند و با انگیزه بیشتر در عرصه اطلاع رسانی کار کردیم.
آقای دکتر ضرغامی ما شبهای گذشته از همان ابتدای تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران تا همین دیشب میهمانهای مختلفی داشتیم هر کدام نگاهی به این تجاوز و بازه زمانی ۱۲ روزه داشتند، جنابعالی این ۱۲ روز تجاوز رژیم صهیونیستی و دفاع مقدس جمهوری اسلامی ایران را چطور میبینید؟
ضرغامی: سعی میکنم یک مقدار خلاصه انتگرالی از مجموعه فرمایشاتی که میهمانان شما داشتند در طول شبهای قبل بگیرم و از زاویه متفاوتی به موضوع نگاه کنم. اولاً این حماسه بزرگ ۱۲ روزه ایرانیان نقطه عطفی است در تاریخ انقلاب، تاریخ ایران، تاریخ منطقه و در سطح جهانی. یعنی واقعاً مسائل سیاسی و معادلات قدرت به قبل و بعد از این ۱۲ روز تقسیم میشود. بدون تردید در سطح جهانی ببینید حجاب معاصرت نمیگذارد ما خودمان خوب بفهمیم. هرچه که بگوییم باز یک بخش کوچکی را توجه میکنیم همین الان که چند روزی از این حادثه بزرگ گذشته ببینید چقدر در سطح جهانی کارشناسان، نخبگان، صاحب نظران دارند حرف میزنند. چقدر تولید میکنند. ارزش و عظمت این کار را تبیین میکنند. و هرچه جلوتر میرویم اصلاً لازم نیست حتی تولید کنیم یا حتی ما چیزی بگوییم. اگر شما همینها را رصد کنید و مرتب نشان دهید اینکه خوشتر آن باشد که سِرّ دلبران، واقعاً در حدیث دیگران. شما خیلی خوب میتوانید اینها را ببینید و این نشان میدهد این حادثه، حادثه مهمی بوده که به هر حال معادلات جهانی را عوض میکند. قطعاً این حادثه باعث شده ایران امروز قدرتمندتر شود. بدون تردید همه دنیا معتقدند ما قویتر شدیم و لازم باشد بعضی از شاخصها را متناسب با وقت شما عرض میکنم، یک حدیث معروفی از حدیث نبوی از حضرت امام خمینی بعد از شهادت شهید مطهری در آن سخنرانی معروفشان در قم فرمودند لایزال. یعنی پیوسته "یعید هذاالدین به رجل الفاسق". یعنی دین خدا دائما تایید میشود و تقویت میشود به وسیله رجل فاسق، حالا یکی میگوید رجل فاسق چطور میتواند دین را تقویت کند. نکتهاش همین جا است. یعنی رفتاری میکند منظور حضرت امام این بود که آن آدم مطهری را شهید کرد ولی این باعث میشود مکتب مطهری بماند و تقویت شود و برکت پیدا کند که امروز ما کاملا میبینیم این اتفاق افتاده است. این حمله جنایتکارانه و تجاوز غیرقانونی به ایران که در واقع به نیابت از مجموعه استکبارهای جهانی صورت گرفت بدون تردید یعنی شما بدانید از حرفهای اینها طی یک سال گذشته از تهدیداتی که کردند تا این اواخر از توییتهایی که ترامپ میزد مرتباً. به نظر من حداقل سه کشور اروپایی با آمریکا طراحی حمله به ایران را کردند و مشخص بود به گونهای آنها اقدام کردند که از مسایل داخلی برداشت غلطی داشتند. یک خرده هم به طمع افتادند. یک نکته عرض کنم بعضی اختلافات، بعضی رفتارهای قبیلگی، بعضی حرکتهایی که یک مقدار احساس میشود لجبازی با مردم است بعضی نارضایتیهایی که مردم داشتند و من راجع به این میگویم که از این به بعد باید چگونه رویه و روشهایمان را در بعضی از حوزهها عوض کنیم آنها به طمع افتادند گفتند وقتی حرکتی که مثل یک شوک بود انجام میگیرد و فرماندهان بالای نظامی از بین بروند به قول آنها و مردم هم که نارضایتی دارند آن وقت آن اتفاقی که میخواهیم میافتد، دنبال براندازی بودند هنوز هم میگویند این اتفاق نیفتاد. اگر ما امروز بخواهیم جمعبندی داشته باشیم باید ببینیم این هم آوردهای که در طول این ۱۲ روز صورت گرفت چه نقاط قوتی برای ما قابل تصور است و چه نقاط منفی و حفرههایی که راجع به این توضیح میدهم.
سوال: دو نکته مهم بین صحبتهای شما بود یکی اشاره کردید که ما در این ۱۲ روز در ابعاد مختلف بر اساس شاخصهای متفاوت، ایران قویتری را پیدا کردیم و اشاره کردید که راجع به آن صحبت کنیم، این شاخصها کدام هستند، ملت ایران در این ۱۲ روز کدام توانمندیها را بیشتر از گذشته به دست آوردند و کدام توانمندیها را فهمیدند که بر اساس این میتوانند بهتر و بیشتر عمل کنند؟
ضرغامی: اولاً این تجاوز که صورت گرفت حفرههای ما و نقاط ضعف ما برای دفاع روشن شد. یک موقع است شما مانورهای نظامی میکنید مثلاً با دشمن فرضی ویژگیهایی دارد، اما وقتی جنگ واقعی صورت میگیرد به قول بچههای موشکی تست پرتاب میشود دیگر این با تست استند و تست استاتیک و ایستا متفاوت است. یک عملیات در سطح وسیع جهانی و پشتیبانیهای جهانی که واقعاً به لحاظ فناوری گزارشهایی که من شنیدم کاملاً بر لبه علم عمل کردند. آخرین تکنولوژیها، آخرین نوآوریهای فنی را آنها به کار گرفتند. خوب حفرههای ما معلوم شد. ما مشکلاتی داشتیم در حوزه پدافند، در حوزه مسائل اطلاعاتی، مسائل امنیتی مشکل داشتیم ولی الحمدلله نظام آنقدر توانمند بود که به سرعت توانست فائق بیاید. امروز، چون ما سازمان یادگیرنده هستیم ببینید جمهوری اسلامی به لحاظ مدیریتی معتقد هستم سازمان یادگیرنده است. ما خوب یاد میگیریم گاهی اوقات هزینههای بیشتر میدهیم میشود جاهایی با هزینههای کمتر سازمان یادگیرنده بود. در حوزههای مختلف نه فقط راجع به موضوع جنگ، خوب این حفرهها روشن شد میگذاریم کنار نمیخواهم وارد آن شوم. کارشناسان و صاحب نظران صحبت خواهند کرد و کردند. اما نقاط قوت ما در عرصههای مختلف بود. سوال شما را بر این اساس جواب میدهم. ما سه نقطه قوت ما خیلی خوب خودش را نشان داد یکی مردم بودند. ما راجع به مردممان واقعاً اینجوری نمیدانستیم که با چه جور مردمی مواجه هستیم. خیلیها واقعاً راجع به مردم و آحاد مردم که رهبری چند روز پیش که فرمایش کردند فرمودند با هر لباسی، پوششی با هر اعتقادی هرچه که شما بگویید تصور نمیشد که این انسجام و این وحدت ملی به عنوان نقطه قوت خودش را نشان بدهد.
سوال: در همین نکته خیلیها پای صحبتهایشان که مینشستیم میگفتند جوانهای سالهای دفاع مقدس تردیدی بود به اینکه اگر جنگی پیش بیاید این جوانها بیایند وارد میدان شوند و دفاع کنند از کشور و رسیدند به نکتهای که اگر این جوانها بیشتر از آنها نداشته باشند کم از جوانهای سالهای دفاع مقدس ندارند.
ضرغامی: دقیقاً بارها رهبری معظم فرمودند که جوانهای ما حالا من عین جمله شان یادم نیست نسبت به جوانهای اول انقلاب جلوتر هستند. چون آن موقع ویژگیهایی داشت شرایطی داشت جوان آن موقع خیلی چیزها را متوجه بود و رسانهها مثل الان نبود جو سازیها نبود، بمباران رسانهای نبود. الان خیلی فرق کرده. نقطه دیگر قوت دیگر ما موشکی بود توان موشکی ما که با هدایتهای رهبری صورت گرفت و خدا درجات شهید تهرانی مقدم را متعالی کند ما با هم همکار بودیم وقتی من یک مقدار جدا شدم و رفتم سمت کارهای فرهنگی و وزارت ارشاد بارها به من با اسم کوچک میگفت فلانی یک سر بزن ما داریم موشکی میسازیم که اسرائیل را بزند مرتب میگفت: من یک مقدار فکر میکردم که حالا یک مقدار دارد بلندپروازی میکند. اما موشکهای دوربرد با دقت بالا با تخریب بالا به تعداد کافی اینها را با هدایت رهبری معظم سمتش رفتیم و موفق بودیم. قطعاً اگر توانمندی موشکی ما نبود به خصوص در یکی دو روز آخر و با ورود موشکهایی مثل سجیل که مثل باران گسترده میشد منطقهای که مورد اصابت قرار میگرفت. آنها بنایی بر آتش بس نداشتند اومده بودند که از نظر خودشون کار را تمام کنند. حتی نتانیاهو دو سه بار اعلام کرد که این جنگ دراز مدت است دیدند نه نمیشود دوام آورد و اگر نبود توان موشکی ما واقعاً مسائل دیگری پیش میآمد. و نقطه قوت سوم رهبری و جایگاه رهبری است. حالا شما چرا میگویید توانمند شدید؟ نظامی و رهبری البته بخشهای دیگر کشور ما خیلی زحمت کشیدند همین جا جا دارد تشکر کنم از مدیریتهای شهری، حوزه درمان، بخشهای مختلف، هلال احمر، حوزههایی که خیلی زحمت کشیدند و تلاش کردند. من بعضی جاها که انفجار صورت میگرفت میرفتم سر میزدم با مردم صحبت میکردم خودم را آماده میکردم که یک مقدار توجیه کنم بعد میدیدم آنقدر آنها راحت حرف میزنند موضع خوب دارند به ما میگویند بایستید ما افتخار میکنیم داریم تلافی میکنیم که اصلاً نیاز نبود من چیزی بگویم. فقط با آنها همراه میشدم،.بارها این مطلب را عرض کردم که بین قرائت عرفی ما و قرائت رسمی ما گسل و شکاف بزرگی در این سالها وجود داشته و من همیشه نگران این هستم. بزرگان ما هم نگران هستند خیلیها این وحدتی که ایجاد شد بخش زیادی را در حوزه خواص و سیاسیون میدانند که البته این درست است در جای خودش بسیار ارزشمند است. اما این اتحاد و وحدت ملی واقعاً برمیگشت به متن مردم و آحاد مردم که ما در عمل دیدیم آنها چگونه ید واحد شدند در حوزه سیاسی. چون میخواهم عبور کنم یک جمله عرض کنم، من بلافاصله بعد از اینکه یک جمله راجع به علی افشاری گفتم در گفتگوی شبکه دو بلافاصله اسرائیل نشنال که ایران اینترنشنال میگویند آمد مطلبی در صفحهاش زد مجری اصلیاش صحبت مرا گذاشت و به خاطر صحبت من که از علی افشاری که گفته بودم او اصلاً اورجینال اپوزیسیون است ولی بالاخره یک ایرانی است. وقتی میبیند این اتفاق افتاد چه موضعهایی گرفت، محکوم کرد برخورد کرد گفت: من دیگه در این شبکه نمیروم آنها همین را گرفتند و شروع کردند حمله به کسی که تا دیروز به عنوان کارشناسشان به آنجا میآمد. یا حتی خانم پرستو فروهر من در حدی که خودم در فضای مجازی مطالب و اقدامات ایشان را دیدم به هر حال ایشان یک زخم خورده جدی است در کشور و نظام ما و یک کار غلطی که به تعبیر رهبر انقلاب در آن مقطع یک غده سرطانی بود در دستگاه اطلاعاتی ما که برطرف شد با بینش و بصیرت بزرگان ما. ایشان زخم خورده این شرایط بود. اما در همین شرایط آمد کارزار راه انداخت، کمپین راه انداخت علیه صدر اعظم آلمان و اعتراض به او که چرا داری از اسرائیل دفاع میکنی؟ برخورد میکنی با ایران و تجاوز با ایران را تایید میکنی. اینها در حوزه خواص یا خیلی کسانی که شما آوردید و گفت و گو کردید من راجع به چند آدم استثنا هم حرف میزنم بعداً.
سوال: یعنی خط و ربطهای سیاسی را همه را فاصله گرفتند شدند موضوع واحد وطن.
ضرغامی: تبدیل شد به وطن پرست و غیر او، این خیلی مهم است. ببینید ایران مهم است. ایران عامل بسیار مهمی در وحدت ما ایرانیها استم بعضی از دوستان ما که یک مقدار رفتند سراغ بعضی از دو قطبیهای ما مثلاً میگفتند ایران مردمند یا امتند یا نگاه ایران مثلاً نگاه ناسیونالیستی است. به شما عرض کنم ایران امروز بالاترین شعار انترناسیونالیستی در سطح جهان است. ایران امروز نماینده و نیابتی از طرف تمام مردم آزادیخواه دنیا مردمی که دلشان واقعاً میتپد برای عدالت خواهی. امروز ایران به نیابت از آنها دارد اینطور در صحنه بازیگری میکند. کارشناسان ما جریانهای سیاسی ما اجازه دهید همین جا آن دو سه تا استثنا را بگویم. چون ممکن است یادم برود. ببینید آنها برای اینکه وحدت را به هم بزنند هر کاری کردند یعنی اگر شما میبینید یک داور فوتبال را انتخاب میکنند در یک بازی حساس فینال باشگاههای جهان و ایرانی انتخاب میکنند. رو حساب انتخاب میکنند، وقتی ایشون انتخاب شد تعجب کردم اگر میبینید. به یک فیلم درجه ۳ در جشنواره کن میان نخل طلا میدن و بزرگ میکنند و آنقدر هم عقل ندارند که وقتی میخواهند جایزه بدهند اونجا وزیر خارجه فرانسه صریحاً دیگه نگه که ما این جایزمون سیاسی بود، اینا مقابل استبداد ایران بود. این فیلم اقلاً ظاهر حرفهایاش را حفظ میکرد. اگر به کسی میآیند جایزه صلح نوبل میدهند دو نفر جایزه صلح نوبل رو گرفتند، یعنی بهشون دادن خانم شیرین عبادی و خانم نرگس محمدی وقتی اینها یک کلمه از ملت ایران دفاع نمیکنند از کشورشون از مردمشون از تجاوز به خاکشون معلوم میشه این رشته جوانهای ما بدانند، مردم ما بدانند. یعنی ببینند وقتی این اتفاق میافتد اون جایزه کن را میدهند و بعد آنها اطلاعیه میدهند که دست از هستهای بردارید و عقب نشینی کنید کوتاه بیایید تسلیم بشید همان چیزی که ترامپ گفت نشان میدهد که آنها دل بستند به اینکه اگر توانستند نقاطی پیدا کنند. وحدت ایرانیها را به هم بزنند. حرف من الان این است تو این سه نقطه قوت ما باید بدونیم که نقطه قوت داریم. دشمن ما بیدار است، دشمن ما با هوشیاری حالا این سه نقطه قوت را فهمید، روش برنامهریزی میکند مبادا دوباره ما غفلت کنیم حواسمون نباشد حداقل این سه حوزه در مورد موشکی که الحمدالله صاحب دارد، مسئول دارد. نیروهای مسلح ما همه هستند کارشان را میکنند، در مورد رهبری قدر رهبری را مردم خوب فهمیدند حتی آنهایی که ممکنه رهبری رو قبول نداشته باشند یعنی انتقاد داشته باشند.
سوال: و تصاویرش را در فضای مجازی بسیار دیدیم در این مدت؟
ضرغامی: بسیار، طرف میومد میگفت من تا حالا قبول نداشتم، اما وقتی دیدم ایشان شجاعانه مقابل متجاوزین. بگذارید یک چیزی بگویم مردم ما در طول تاریخ شجاع بودند بدون تعارف، ما مردم ریشه داری هستیم من تو میراث فرهنگی که بودم خیلی روی این دوباره مطالعه کردم. ما چند هزار سال سابقه داریم و ریشهدار هستیم به همین دلیل وقتی این تجاوز صورت گرفت همه جمع شدند باز هم شدند یک مشت، چون یک ریشه بود. هر وقت که ما دچار ضعف و مشکل شدیم نوعاً به خاطر رهبران نالایق بوده حالا یا وابسته یا ترسو و نالایق. همینجا اشاره کنم به فیلم در چشم باد که آقای جعفری جوزانی خدا رحمت کند مرحوم آقای سعید راد را که انصافاً نقش رضاخان را خیلی خوب بازی میکند. وقتی که حمله میکنند از شمال به جنوب انگلیسیها و شوروی خبر میدهند اون سکانسی که آقای سعید راد دارد بازی میکند این همینطور با ترس و لرز قدم میزند و میگوید که اینها هرچه میخواستند ما دادیم هرچی گفتند گفتیم چشم هر کار گفتند کردیم پس چرا دوباره حمله کردند بعدم بهش گفتند از کشور خارج شو و از کشور خارج شد. همون موقع تو جلفا، نخجوان ما سه تا شهید بزرگ داریم که من عاشق این سه تا هستم. یعنی من هرجا ۱۶ آذر مطرح میشود آن ۳ قطره خون که من خیلی سخنرانی تو دانشگاهها داشتم راجع به ۱۶ آذر، من در کنارش ۳ قطره خون ستوان ملک محمدی اون دو تا سرباز که کنار اون پل آهنی سه نفر ۲۴ ساعت مقابل لشکر تا دندان مسلح شوروی اون موقع ایستادگی کردند. آنقدر شجاعانه جنگیدند این سه نفر آن موقع تازه ابلاغ شده بود که ارتش بیطرفه کنار برید بذارید زمین سلاحها رو، نکردند همین آتش به اختیاری که رهبری ما بعضی مواقع میفرمایند تعبیراش همینها است ایرانیه، چنان جنگیدند که وقتی به شهادت رسیدند فرداش که لشکر شوروی اومد اینها را که دیدند حسابی تعجب کردند. آن فرمانده شوروی گفتش که آنها قابل احترامند و ادای احترام کردند. این مردم هستند. وقتی مردم اینجوری هستند باید رهبر شجاع باشد جواب بدهد به مردم، ببینید ما تو مدیریت یه بحثی داریم میگیم، رفتار مدیر، رفتار رهبری سازمانی باید پاسخگوی انتظارات مردم شود، این بحث مدیریتی است درس میدهیم اینها را و رهبری خیلی خوب انتظارات مردمو برطرف کردند.
سوال:آقای ضرغامی مثالهایش را بگوییم همان احکام انتصاب چند ساعت اول پیام. در واقع مکتوبی که دادهاند همان ساعت اول پیامهای تلویزیونی که دادند خطاب به مردم و در هر پیامی هم گفت و گو و صحبت خودشان را با مردم آغاز کردند و با تشکر از مردم؟
ضرغامی: کاملاً درست است، یعنی آن اصلاً باید خودش یک موضوع مستقل باشد رفتار رهبری. چون دارم چیزهای مختلفی عرض کنم اولاً رهبری را انتخاب مدیر و مسئول خیلی حساس هستند. یعنی زیادی حساس هستند. بعضی مواقع میخواهند فردی را انتخاب کنند خیلی مطالعه میکنند و خیلی کارشناسی میکنند. پدر آن طرف را در میآورند. وقتی هم آن طرف میآید تجربه کردم آنقدر توقعات و انتظارات میگویند که آدم میمانند حالا چه کار باید کند. رهبری با همه این توقعاتی که داشتهاند بلافاصله در بالاترین رده توانستند همه این فرماندههای ارشد را بگذارند و به سرعت وارد عملیات شوند. بعضیها را ما و مردم نمیشناسند. شما حاج محمود باقری که من میشناسمش، چون بعضیا خوب سردار باقری را مردم میشناسند، به خاطر جایگاهی که داشت و بزرگی که داشت و از شهید حسن باقری که واقعا افتخاری بود برای کشور تا خود سردار محمد باقری که به شهادت رسید، رئیس ستاد نیروهای مسلح حاج محمود باقری را مردم خیلی کمتر میشناسند. ایشون فرمانده موشکی نیروی هوافضای سپاه پاسداران بود. یعنی تمام این موشکهایی که شلیک میشد شما بگویید وعده صادق ۱ و یا دو و عملیاتی که میشد فرماندهاش، من مراسم بزرگداشت و ختمشان در مجلسی بود در مهرآباد جنوبی رفتم حالا مسئولین هم من خیلی کم دیدم ولی مردم حقش رو ادا کردند. حاج محمود باقری آدم بزرگی بود. کسی اینها را نمیشناخت، اما بزرگترین حرکتهایی که امنیت مردم را تامین میکرد امثال فرماندهی حاج محمود بود. جایگزین همه اینها انجام شد دست نخورد. یعنی هر کسی را که به شهادت میرساندند. بلافاصله من خاطرات بچههایی که پای لانچر چه پدافندیها چه حالا بحثهای من اینها نبود، اما کشیدیم به این بحثها. چه آنهایی که موشک شلیک میکردند آنقدر فداکاری میکردند بهشان میگویند محل شما شناسایی شده، چند دقیقه بعد اصلاً فکر نمیکردم به اینها اصلاً فکر نمیکردند بهشان گفتند ۴ تا موشک بزنید امنیت دیگر برقرار نیست. باید محل را تحویل دهید ۶ تا موشک میزدند، خوب این شجاعتها و این توان موشکی این توان کادر نظامی ما و رهبری فرمانده کل قوا خیلی مهم است. سرمایه اجتماعی رهبری ما چندین برابر شد و گسترده. در سطح جهانی یعنی ایرانیان خارج از کشور که یک روز فرصت شود حرف بزنیم. بابا ایرانیان خارج کشور ۹۹ درصدشان ایرانی هستند با نظام هستند همراه هستند. سیاستهای امثال ضرغامی شاید به گونهای بوده که نتوانستیم اینها را به درستی اطمینانشان را جلب کنیم که رابطشان با کشور خودشان درست برقرار شود. پس این هم یک مسئله. منتها من همین جا، چون بحث ما بیشتر مردم است نکته ای عرض کنم آن جملهای که عرض کردم که ما در مورد مردم فاصله انداختیم ببینید، بعضی از ما مثل ضرغامی اگر کاری برای مردم نمیکنیم بلد هم نیستیم با مردم حرف بزنیم بلد هم نیستیم به مردم احترام بزاریم. ما در ارتباطات میگوییم پیام موفق آن است که فرستنده میفرستد و گیرنده جذب کند چه فیزیکی چه ادراکی موجب تغییر رفتارش میشود در جهت اهداف فرستنده. خیلی وقتها خیلیها خیال میکنند تریبونهای رسمی کشور دارند پیام میدهند و مردم آن را نگاه میکنند نتیجه عکس میگیرند. اصلاً طرف آن حرفهایی که میزند آن بیانی که دارد. چند روز پیش توییت زدم گفتم از رهبری یاد بگیرید رهبری شب عاشورا دارد میگوید، آقا سرود "در روح و جان من میمانی ای وطن" محروم آقای نوری که فکرش را میکرد شب عاشورا سرود "ای ایران" خوانده شود و سینه بزنند. یا در حسینیههای ما سرود با نوای :ایران ای سرای امید" سینه بزنند. شاید اگر ۱۰ سال قبل کسی میخواست این پیشنهاد را دهد اصلاً قابل قبول نبود. این اتفاق به درستی افتاد یعنی زبان گویندههای ما باید ملی باشد؛ نیست. آنهایی که بلد نیستند یه خورده جا را بدهند به آنهایی که بلدند. اگر ما کاری برای مردم در خیلی از حوزهها نمیتوانیم بکنیم بلدیم که باهاشان آنهایی که بلدند بگذاریم با مردم حرف بزنند. خیلی وقتها یک آدم خاصی را که میبینند یک فیزیکی را که میبینند یک بیان کاملاً فاصلهدار با عقاید مردم که میبینند خب مردم که همراهی نمیکنند. من در اعتراضات ۱۴۰۱ هم زیاد گفتم که بالاخره اینها بچههای خودمان هستند اینها دهه هشتادیها هستند. ما نتوانستیم با اینها درست حرف بزنیم. بعدها رهبر معظم انقلاب شاید دو ماه بعد از صحبت من که خیلیها به من اعتراض کردند رهبری خیلی صریحتر فرمودند اینها دخترها و جوانهای ما هستند. زبان اینها زبان باتوم نیست. این جمله من نیز جمله رهبری است. ما با یک زبان دیگر باید با اینها صحبت کنیم خود سردار باقری در روزهای آخر در همین روزهای آخرشان در جایی سخنرانی داشتند در دانشگاه آزاد. آنجا در مورد تحول صحبت کردند در حوزه تحول همین حرفها را زدند خیلی بهشان حمله شد. ما باید به تنظیمات کارخانه برنگردیم دیگر یعنی نقاط قوتمان را بشناسیم و بدانیم که باید رویههایمان را عوض کنیم مطابق با آنچه را که رهبری میگوید عمل کنیم.
سوال: آقای مهندس رسیدیم به موضوع مردم راجع به آن بسیار صحبت کردیم البته بسیار هم میشود صحبت کرد حضرت آقا اشاره کردند به موضوع لزوم حفظ و ارتقاء این انسجام اجتماعی اگر بخواهیم حالا از منظر حکمرانی بررسی کنیم در مدیریت فرهنگی نگاهی بیندازیم آن چیزی که الان اشاره کردید یعنی بایستهها و الزاماتی که باید حفظ شود برای اینکه هم حفظ شود و هم ارتقا پیدا کند چیست؟
ضرغامی: همانطور که عرض کردم نقطه قوت انسجام ملی وقتی روشن شد دشمن متوجه میشود و روی آن کار میکند. مطمئن باشید طرحها و برنامههای مختلفی را به لحاظ نرمافزاری تعقیب خواهند کرد که بتوانند بین صفوف یکپارچه مردم اختلاف نظر بیندازند. منتظر این باشید. به همین دلیل کار رسانه کار حساس و شاید خط مقدم مقابله با دشمن است. در این حوزه هیچکس به اندازه رسانه این توانمندی را ندارد و هیچکس به اندازه رسانه ملی این جایگاه را ندارد. یعنی از اینجا به بعد برای حفظ یک دستاورد، رسانه ملی نقش درجه یک دارد و بقیه دوستان و همکاران رسانه عزیزمان. یک عده زندگیشان بر اساس اختلاف است در کشور. یعنی اصلاً با چند قطبی زندگی میکنند. یک عده کمی شون قربتاً الی الله این کار را میکنند فکر میکنند این کار درست است. با این کار میروند بهشت. اما بخش زیادیشون اصلاً اینطور نیست. یعنی دنبال چیزهای دیگر هستند و موجودیت خودشان را در ایجاد اختلاف و چند دستگی میدانند اینها را باید مراقب باشیم. قرآن کریم این ویژگی را ویژگی فرعون میداند. اصلاً از ویژگیهای تفرعون این است. سوره مبارکه قصص آیه شریف چهارم، فرعون علو در زمین کرد. حضرت آقا برای شهید رئیسی و سایر خانوادههای شهدای دولتها قبل از این حادثه، سخنرانی خیلی مهمی کردند از این آیه تفسیر زیبایی کردند که برتریجویی و علو چه ویژگی است که ویژگی فرعون است این آیه مکمل آن است. فرعون در زمین برتری جویی کرد اقدام عملی اش چه بود؟ مردم را شیعه شیعه کرد. تفرعون باعث میشود مردم گروه گروه شوند و بعد یک نفر آن بالا حکمرانی کند. بنابراین وقتی رهبری در این حوزه تذکر میدهند این تذکر مربوط به ریشه فرعونی است. ممکن است ضرغامی یک جایی هم خودش متوجه نباشد، اما بگوید بین این و آن بگذار من اختلاف بیندازم و بعد بگویم که آقا من فعلاً تشریف دارم من میآیم مشکل را حل میکنم. برای شما اینجوری میبینند خیلیها. وظیفه رسانه آن است که در این حوزهها پیشگام باشد. با شجاعت با بیرحمی هرجا احساس میکند مسیری دارد طی میشود که این اختلاف بین مردم جدی شود اصلاً موضوعاتی مطرح میشود که اصلاً این موضوعات مهم نیست، بعضی موقع بعضی از آدمها حرفهایی میزنند. مصداق دارم اصلاً دور و برتان را هم نگاه کنید پر است لازم نیست خیلی بگردید. یک بار حضرت امام فرمودند پیامبر (ص) فرمودند کمر من را دو گروه شکستند عالم متهتک و جاهل متنسک. آن موقع خیلی جوان بودم نفهمیدم عالم متهتک و جاهل متمسک کیه؟ امروز خیلی بهتر فهمیدم. دور و برمان را نگاه کنیم کم هستند نمیتوانیم خیلیها را نشان بدهیم دست بردارید. اگر تریبونی دارید اگر قدرتی دارید رهبری وقتی میگوید نگاهتان ملی باید باشد من از برادران و عزیزانمان در شورای مرکزی و ائمه جمعه درخواست میکنم حتماً روی این مسئله جدی باشند. ائمه جمعه ما باید ملی حرف بزنند. سخنرانان قبل از خطبه باید ملی حرف بزنند. شعارهایی که آنجا داده میشود شعارهای ملی باید باشد شعارهای تفرقه افکنانه نباشد. چند وقت پیش راجع به نماز جمعهای دیدم مردم شعار دادند علیه یک مقام مسئول مهمی در کشور شعار خیلی تندی دادند. یادداشتی نوشتم و به آن امام جمعه محترم عرض کردم که اینجا شما باید مردم را هدایت کنید که این غلط است. تریبون نماز جمعه و محیط نماز جمعه محیط وحدت است. قبل از این قصه جنگ بود نه اینکه تحت تاثیر آن فضایی که هست. یک جملهای هم بگوییم که حرف آنها را تایید کنیم اینها باید یکسره جمع شود و مردم خودشان هدایت میکنند. مردم اگر محور باشند. در آیات دیگر داریم خداوند متعال در مورد قوم فرعون میگوید باز خدا رحمت کند مرحوم آقای حائری شیرازی اول انقلاب جز اولین آیاتی که به ما درس داد یکی همین آیه بود. میگوید فرعون قوم خودش را پایین نگه داشت قوم را ذلیل نگه داشت که قوم چیزی نفهمند ندانند سطحشان پایین باشد تا آنها تبعیت کنند بعد وقتی میخواهد خدا لعن کند میگوید این قوم فاسق بودند نمیگوید فرعون فاسد بود فرعون که فاسد بود. اما وقتی قرآن کریم میگوید یعنی مردمی که شما فرعون تربیت کردید مردمی که شما باعث شدید اتفاقی بیفتد، شما هم فاسق هستید. بنابراین حکومت یعنی اگر ضرغامی مسئولیتی میگیرد اگر صدا و سیما مسئولیتی دارد باید کاری کنیم که مرتب بر اساس این آیه سطح فکر و شعور و فرهنگ مردم همانطور که بالا است را ارتقا دهیم. بعضی مواقع سختگیریهایی میکنیم، یک حرفهایی میزنیم. باور کنید توهین به شعور مردم است. فرض بر این بگذارید که مردم خودشان این را متوجه هستند. شهید مطهری جمله مهمی دارد. سوال این توجه را اونجایی ما فهمیدیم که در این ۱۲ روزه وقتی که محورند خوب عمل کردند به موقع آمدند به موقع نیامدند هوشیارانه وارد شدند هوشیارانه صحبت کردند. ضرغامی همین دیگر شما وقتی میگویید شما ایام انتخابات خیلی خوب صدا و سیما این انتخابات ریاست جمهوری را اداره کرد مناظرهها را اون بالا یک آیه هست که مردم بارها دیدهاند کدام میگوید من بشارت میدهم به بندگان خودم که حرفها را همه بشنوند و بعد بهترین را انتخاب و تبعیت کنند. دو تا حرف اینجا هست یک اول باید مردم همه حرفها را بشنوند حاکمیت باید این اجازه را بدهد که همه حرفها زده شود این یک. اگر ما این کار را نکنیم کدام یتبعون احسنه اول باید یستمعون القول اتفاق بیفتد. اون که اتفاق افتاد به قول شما مردم انتخاب میکنند ما باید حق انتخاب برای مردم قائل شویم در خیلی از جاها حق انتخاب به مردم نمیدهیم. یک دور مرور کنیم رفتارمان را در همه حوزهها. ببینیم در حوزههای کلان حضور مردم حضور مردم در صحنههای مختلف به همه مردم حق انتخاب دادهایم؛ ندادیم حالا مردم ما را یک خورده سر خط میکنند حالا که سر خط کردند اصلاح کنیم رفتارمان را.
سوال: آقای مهندس ضرغامی یک سری کلید واژه گفتید میخواهم راجع به آنها بیشتر صحبت کنیم کلید واژه رسانه را اشاره کردید. رسانه ملی یک نقشی راجع به آن صحبت کنیم با توجه به زمانی که داریم نقشی که در این ۱۲ روزه یک جایی ما صحبت انسجام میکنیم یک جایی صحبت از وحدت میکنیم یک جایی صحبت میکنیم اعتماد مردم به رسانه زیاد شده. ما بینندگانمان در شبکه خبر زیادتر شدهاند. این نقشه را یک خورده راجعبش صحبت کنیم. از این طرف فضای مجازی را بهش بپردازیم نقشش کجاست بایستههایی که باید رعایت شود دقتهایی که من به عنوان یک ایرانی باید نسبت به آن داشته باشم چیست؟
ضرغامی: خیلی نکته مهمی است خیلی ممنون که مطرح میکنید. ببینید این ما هستیم که ضرغامی در طول مدیریتش که اگر درست عمل نکند مردم را سوق میدهند به سمت دیگران. حالا "آدر" معمولا یک واژه کلی است که من خیلی استفاده میکنم ازش. "آدر" به معنای واقعی یک موقع کسی میرود در فضای مجازی حرفهای مختلف را میشنود خیلی خوب است یک نعمت است برای ما. یکی از حرفهایی که در طول سالیان گذشته زدم این است که فضای مجازی آمده تا انقلاب اسلامی را نجات دهد. یعنی خیلی از شئون انقلاب در داخل و خارج با استفاده از فضای مجازی دارد روشن میشود. یک بار حضرت آقا به ماها تذکری دادند فکر میکنم شورای فضای مجازی بود که اگر دیگران این فضای مجازی و اینترنت را اختراع نکرده بودند و راه نینداخته بودند وظیفه خود ما بود که برویم این کارها را انجام دهیم و راه بیندازیم. بنابراین به یک تعبیر، من فضای مجازی را کاملاً مثبت میدانم. خیلی سطح فکر مردم را ارتقا میدهد خیلی چیزهایی که نمیشود در یک جاهایی گفت در فضای مجازی راحت مردم مراجعه و استفاده میکنند. من خیلی استفاده میکنم. اما در فضای مجازی مثل آن شیشهای که غول از شیشه میآید بیرون غول از شیشه آمده بیرون و اگر هدایت درستی صورت نگیرد به خصوص راجع به هوش مصنوعی که الان آمده. در آخرین جلسه شورای فضای مجازی صحبت مفصلی راجع به هوش مصنوعی کردم. آقای رئیس جمهور همراهی خیلی خوبی کردند و تایید کردند هوش مصنوعی همه چیز را به هم ریخت. یعنی شما وقتی میشینید سوال میکنید، سوال شما را جواب میدهد قانع میکند خانمهای در خانه هر کار میخواهند بکنند آشپزی میخواهند بکنند یه کاری دارند مشکلی دارند میزنند راهنماییشان میکند. این رفیق همه شده چرا؟ چون دارد خدمات میدهد من میخواهم اشکالش را بگویم. چون دارد خدمات میدهد، اما پشتش آن غولها خوابیدهاند از شیشه بیرون آمدهاند اونها هستند که هدایت میکنند بعد از یک مدت چه اتفاقی میافتد؟ اخیراً با یک سری از کارشناسان صحبت کردم خیلی بحثهای جدی داشتیم الان طرح موضوع میکنم برای عزیزانی که در این حوزه فعال هستند. آنها گفتند که درست است بر اساس اطلاعات جمعبندی و شما را راهنمایی میکند. هوش مصنوعی خیلی کمک میکند، اما آرام آرام هوش مصنوعی دارد مصلحتها را هم میفهمد. یعنی وقتی سوال میکنی جواب را هم میداند ولی آن جواب را نمیدهد این یک ادعا است. من با آن دوستانمان بحث کردم و به آنها گفتم آن بر اساس اطلاعات عمل میکند گفتند اطلاعات بسیار زیاد دیگری که داده میشود و او وقتی میخواهد حرف بزند خود هوش مصنوعی میشود مصلحت اندیش. ما با دنیایی سر و کار داریم دیر نباید بشود. فیلم سینمایی تایتانیک که گفتند این کشتی را خدا هم نمیتواند غرق کند وقتی کشتی راه افتاد بدنه کشتی گرفت به کوه یخ. حالا همه در کشتی داشتند شادی میکردند. هیچکس نمیدانست چه شده. این مهندس آمد پیش کاپیتان کشتی گفت یک شکاف افتاده در بدنه کشتی دیگر نمیتوانند درستش کنند و آب دارد میآید تو. فقط آن ناخدا یک سوال کرد گفت: چقدر وقت داریم گفت: دارم همین را محاسبه میکنم و توانستند ۴ نفر را نجات دهند و عده زیادی مردند. در خیلی از حوزهها میگویم ما زیاد وقت نداریم. باید خیلی چیزها را اصلاح کنیم به نظر من مسئله نقطه قوت ما که انسجام ملی ما است و رهبری خط را روشن کرده و رسانههای ما مسئولیت دارند از آن طرف هم مطمئن باشید مقاومت جدی صورت میگیرد. در مورد خواص گاهی معتقدم این خواص گروگان سمپاتشان هستند. الان نمیگویم، شهید مطهری ۶۰ سال پیش گفته یعنی آن آقا میفهمد من مصداق دارم این مصداق را این جا نمیگویم. در بعضی مصاحبهها یک مقدار رونمایی کردم. او میگوید من قبول دارم این حرف را ولی اگر من این حرف را بزنم آن وقت اینهایی که سمپات من هستند، پول مرا دادند، جایگاه من حفظ است، من جواب آنها را چه بدهم؟ یک راه رسانه ملی باید با قدرت بیاید مثل قدرت اقتصادی که میآید کوچولوها را دمپ میکند البته آن منفی است هرجا که دیدید دارند یک عده کاسب کارانه برخورد میکنند با مصالح ملی و مصالح کشور با شجاعت و با قدرت باید کنار بزنید تا حرف حق برای مردم روشن شود.
سوال: راجع به تحولات سوریه بفرمایید.
ضرغامی: در سوریه اتفاقات خیلی عجیبی دارد میافتد. سوریه نه مشکل هستهای دارد، نه مسئله موشکی. این تروریستهایی که الان بر سوریه حاکم شدند جولانی و بقیه شخصیتهایشان را در منطقه میخواهد اثر بگذارد. آدم خودشان را آوردند بلافاصله هم ترامپ گفت تمام تحریمها را برمیداریم زدند کشور را نابود کردند. حالا میخواهند تحریمها را بردارند کدام تحریم؟ در واقع میخواهند آنجا را بازار کنند نهایتش برای کالاهای غربی و نابودش میکنند. آیا به همین اندازه هم اینها قانع شدند اکتفا کردند؟ دارند سوریه را له میکنند یعنی اولش که آقای جولانی تهاجمات اسرائیل را میدید جرات نمیکرد حرف بزند من دیدم اظهار نظرش این بود که فقط میگفت ما با اسرائیل منافع مشترک داریم یک جمله یاد گرفته بود بعداً راجع به منافع مشترکمان صحبت میکنیم که حتماً جمهوری اسلامی است، خوب چه شد؟ این قدر رفتند جلو تا آمدند محل اقامت رئیس جمهور و رهبرشان را وسط دمشق این طور با بمبهایی که دیدید در تصاویر است که آن خبرنگار پا شد فرار کرد اصلاً نتوانست آنجا دوام بیاورد دارند سوریه را تجزیه میکنند. چقدر کشت و کشتار صورت گرفته؟ امروز خبر را نگاه میکردم تا ۶۰۰ نفر کشته شدند و چند هزار نفر مجروح هستند. ۸۰ هزار نفر بیخانمان شدند و دارند فرار میکنند به اطراف و درگیریهای قبیلگی شروع شده کشورهای مختلف که نمیخواهم اسم بیاورم هر کدام دنبال منافع خودشان هستند و یک کشور دارد جلوی چشم مردمش آب میشود. این را از این جهت میگویم راجع به سوریه که این حقیقت که هزینه سازش خیلی بیشتر است از هزینه مقاومت. الان فرمایش رهبری در این تجربه لازم هم نیست به عقب برگردیم همین روزها صحنه سوریه را ببینیم همه جوره با آنها دارد همراهی میشود ولی قانع نیستند. سوریه را نابود میکنند تجزیه میکنند، مردم آن در بدبختی محرز هستند و اگر به راهبرد مقاومت توجه میکردند هزینههای خودش را داشت ولی امروز خیلی سربلندتر بودند. یک آیه از قرآن کریم بگویم. یک بار رهبری خدمتشان بودم این آیه را برای من خواندند سوره مبارکه نسا آیه شریف ۱۰۴. سر یک موضوعی بود من خیلی ناراحت بودم ایشان با این آیه به من دلداری دادند فرمودند، " إِنْ تَکُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ یَأْلَمُونَ کَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ مَا لَا یَرْجُونَ وَکَانَ اللَّهُ عَلِیمًا حَکِیمًا" ایشان اینطور برای من تفسیر کردند که اگر کسی به شما در این فضای سیاسی در این هم آوردی که با "آدر" دارید به تعبیر من یکی خوردید ناراحت نباشید خیلی شما مشت زدید که حالا یک مشت میخورید، این سالها پیش بود شاید مثلاً بگویم ۲۰ سال پیش بود شما خدا را قبول دارید که آنها خدا را قبول ندارند پس از این مقاومت یعنی شما یک مشت میخورید، اما ببینید در صحنه عمل چقدر دستاورد داشتید؟
سوال: و در پایان دوربین مقابل، صحبت شما راجع به مردم بود مردم ایران که الان مقابل شما هستند.
ضرغامی: خدمت مردم عزیز عرض میکنم ما وظیفهای جز نوکری شما نداریم. خدا شاهد است این را اصلاً شعاری نمیگویم ما باید تواضع شما کنیم. ما باید خاک پای شما باشیم و باید به شما خدمت کنیم. با فقر و فساد و تبعیض و رانت خواری و خویشاوند سالاری و این جور چیزها. قول دادیم به مردم که پای حرفمان بایستیم. انشاالله بعد از این اتفاقاتی که افتاد و امتحان خیلی خوبی که شما مردم دادید در صحنه عمل انشالله بتوانیم شرمنده شما نشویم و بتوانیم به درستی نوکری شما را بکنیم.