اولین سفر پزشکیان به پاکستان؛ تقویت همکاری‌های منطقه‌ای

اولین سفر پزشکیان به پاکستان؛ تقویت همکاری‌های منطقه‌ای

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از اسلام آباد در حالیکه منابع خبری در پاکستان به نقل از وزارت امور خارجه این کشور از سفر قریب الوقوع «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران به اسلام آباد طی هفته آتی خبر می دهند، کارشناسان با توجه به تحولات در جنوب آسیا پس از جنگ میان هند و پاکستان و همچنین جنگ ۱۲روزه اخیر ایران و رژیم صهیونیستی، این سفر را حامل پیام‌های راهبردی و چندلایه برای منطقه می دانند.

پیام‌های منطقه‌ای سفر؛ بیش از یک تعامل دوجانبه سفر پزشکیان به اسلام‌آباد تنها در چارچوب روابط دوجانبه قابل تحلیل نیست، بلکه این دیدار حامل پیام‌هایی روشن به سایر کشورهای منطقه نیز هست؛ به‌ویژه در شرایطی که ایران پس از مواجهه مستقیم با رژیم صهیونیستی، با قدرت از مواضع خود دفاع کرده و مورد حمایت برخی کشورهای اسلامی از جمله همبستگی و حمایت تمام قد و مثال زدنی پاکستان قرار گرفته است. این همگرایی، مفهوم تازه‌ای از دیپلماسی همبستگی اسلامی را تقویت می‌کند.

در عین حال تقارن این سفر با برخی تنش‌ها در مرزهای شرقی، تحرکات در افغانستان و افزایش فشارهای خارجی بر محور مقاومت، تأکید دوباره‌ای بر اهمیت همکاری امنیتی منطقه‌ای بدون مداخله قدرت‌های فرامنطقه‌ای است. تهران و اسلام‌آباد با این سطح از تعامل، پیام روشنی به همسایگان می‌دهند: امنیت منطقه باید از دل همکاری منطقه‌ای شکل گیرد، نه از بیرون مرزها.

به گفته منابع خبری رئیس‌جمهور ایران در این سفر با عالی‌ترین مقامات پاکستان از جمله رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر، فرمانده ارتش و وزرای کلیدی دیدار خواهد کرد و محورهای گفت‌وگو شامل همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، امنیت مرزی، انرژی و ارتباطات مردمی خواهد بود. در ماه خرداد و همزمان با سفر شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان به تهران، پزشکیان ضمن تأکید بر ریشه‌های تاریخی روابط دو کشور، تصریح کرد: «پاکستان کشوری مهم در همسایگی جمهوری اسلامی ایران است و روابط تاریخی ما برگرفته از پیوندهای فرهنگی و تمدنی گسترده‌ای است که به قرن‌ها و هزاره‌های گذشته بازمی‌گردد.»

وی همچنین بر اراده مشترک برای تثبیت امنیت در مرزهای مشترک، مقابله با فعالیت گروه‌های تروریستی و گسترش همکاری‌های اقتصادی و بین‌المللی تأکید کرد.از سوی دیگر «محسن نقوی» وزیر کشور پاکستان نیز اخیرا در تماس تلفنی با همتای ایرانی خود، سفر آتی رئیس‌جمهور پزشکیان را «فرصتی مهم برای تقویت مناسبات دوجانبه» خوانده و از آمادگی کامل اسلام‌آباد برای استقبال رسمی از وی خبر داده است. همچنین «اسحاق دار» معاون نخست‌وزیر پاکستان، در گفت‌وگو با رسانه‌ها، این دیدار را گامی رو به جلو در مسیر تقویت گفت‌وگو و تعامل میان دو کشور دانست و اظهار امیدواری کرد که این سفر در اوایل ماه اوت انجام شود.

جایگاه پاکستان در سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران طی دو دهه اخیر، به‌ویژه با تأکید بر دیپلماسی منطقه‌محور و اولویت همسایگان، جایگاه ویژه‌ای برای پاکستان تعریف کرده است. از منظر تهران، مرزهای شرقی ایران نه‌تنها نوار ژئوپلیتیکی حساس با شبه‌قاره، بلکه بستری برای توسعه تجارت، ثبات امنیتی و تعامل فرهنگی محسوب می‌شوند.

در این چارچوب، ایران ثبات و امنیت پاکستان را بخشی از منافع ملی خود قلمداد می‌کند و بر همکاری نزدیک در حوزه مبارزه با تهدیدات مرزی که در ماه های اخیر توسط گروه های تروریستی بلوچ تشدید شده است تاکید دارد.سفر رئیس‌جمهور پزشکیان در ادامه همین سیاست قابل تحلیل است؛ سفری که می‌تواند بار دیگر بر اصل گفت‌وگوی راهبردی میان تهران و اسلام‌آباد در سطح عالی مهر تأیید بزند.

افق اقتصادی:

از تجارت مرزی تا هدف‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری از منظر اقتصادی، سفر پیش‌رو فرصتی برای پیگیری اهداف کلان در روابط تجاری است. به گفته رضا امیری مقدم سفیر ایران در پاکستان حجم تجارت دوجانبه از سه میلیارد دلار فراتر رفته و دو کشور با هدف‌گذاری سطح ۱۰ میلیارد دلاری در تلاش برای رفع موانع بانکی، توسعه بازارچه‌های مرزی و گشایش گذرگاه‌های جدید هستند.

این هدف نخستین‌بار در جریان سفر رسمی شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی به اسلام‌آباد در ادریبهشت ماه سال ۱۴۰۳مطرح شد.در شرایط فعلی نیاز به جهش در روابط اقتصادی ایران و پاکستان بیش از هر زمان دیگر احساس می‌شود؛ به‌ویژه با توجه به تحولات منطقه‌ای، ضرورت‌های انرژی، و فشار تحریم‌های خارجی که دو کشور را به سمت همگرایی جنوب ـ جنوب سوق می‌دهد.

سفر قریب‌الوقوع مسعود پزشکیان به پاکستان، در چارچوب تقویت دیپلماسی همسایگی، توسعه اقتصادی و همکاری‌های امنیتی، نقطه شروعی برای شکل‌گیری فصل تازه‌ای از روابط میان تهران و اسلام‌آباد خواهد بود. این سفر، نه صرفاً یک رویداد رسمی، بلکه بازتابی از نگاه بلندمدت جمهوری اسلامی ایران به ثبات، تعامل و مشارکت منطقه‌ای است که پاکستان را شریک طبیعی این راهبرد می‌داند.