سوریهِ مطلوب اسرائیل؟
به گزارش مشرق،کانال تلگرامی انتفاضه فلسطین مطلبی با عنوان سوریهِ مطلوب اسرائیل را منتشر کرد و نوشت:
تام باراک فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه نامی است که این روزها به واسطه اتفاقات رخ داده در جنوب سوریه و بالاخص استان سویدا و درگیری میان نیروهای جولانی، عشایر عرب و همچنین دروزیها سر زبانها افتاده است. تاکنون تلاشهای تام باراک منجر به دو آتشبس شده است.
تام باراک در روز یکشنبه گذشته از یک آتشبس در سویدا خبر داد و مدعی شد که توافقی میان طرفین برقرار شده است که براساس آن تبادل آتش فعلاً متوقف میشود تا در مراحل آتشبس دائمی، تبادل اسرا و… انجام شود. البته اخبار از ادامه درگیریها در روز دوشنبه و تبادل آتش در جنوب میان طرفداران جولانی و دروزیها با حمایت و دخالت صهیونیستها خبر میدادند.
شبکه 12 هم در خبری مدعی شد، اسرائیل از جولانی خواسته در زمان آتشبس نیروهایش را به استان سویدا برگرداند و تنش و درگیری و کشتار میان عشایر بدوی و دروزیها را کنترل کند، زیرا تلآویو نگران خارج شدن کنترل امنیت جنوب سوریه است. کانال 12 دلیل ترس نهادهای امنیتی اسرائیل را این میداند که ورود گسترده بدویها ممکن است رژیم اردن را تهدید کند و زمینهساز سیطره افراطگرایان وفادار به داعش شود و آنگاه اسرائیل برای مهار بحران به اقدامات چندوجهی نیاز دارد. دور نگهداشتن تهدید از مرزهای اشغالی، حفاظت از ثبات در اردن و جلوگیری از نفوذ ترکیه و قطر، همچنین حمایت از متحدان دروزی با هماهنگی با آمریکا از دیگر مطالب ذکر شده این شبکه به نقل از گزارشهای امنیتی است.
اما از سوی دیگر، ما شاهد کنش و موضعگیریهای دیگری علیه جولانی از سوی تلآویو هستیم. حملات گسترده به وزارت دفاع و کاخ ریاست جمهوری یکی از شفافترین اقدامات ارتش اسرائیل در سوریه بود که شبیه آن حتی در دوران اسد هم تکرار نشده بود.
کاتص وزیر جنگ اسرائیل هم در واکنش به اتفاقات صراحتاً گفته بود به جولانی که به گروههای جهادی متکی است اعتماد ندارم. جولانی هم در آتشبس اول در سویدا در یک گفتوگوی ضبط شده گفته بود: «اسرائیل به دنبال تجزیه کشور است. اسرائیل میخواهد جنگی را به حساب مردم دروز در سوریه آغاز کند و کشور را در مسیر ضعف و فلاکت آینده مجهول قرار داد. اسرائیل نمیخواهد مسیری که بر ای سازندگی شروع شده ادامه یابد. سوریه محلی برای تجزیه و پارهپاره شدن و کاشت فتنه بین شهروندان آن نخواهد بود. ما با وحدت آینده را خواهیم ساخت.»
این سخنان نشان میدهد آنچه در سویدا میگذرد و حمایت اسرائیلیها از دروزیها تحلیل و مؤلفههای زیادی برقرار است. اما شاید برای آنکه نگرش و تحلیلها دقیقتر و دور از ابهام باشد، ابتدا باید به این سؤال پاسخ داد:
سوریهِ مطلوب تل آویو چیست؟ یک قدرت مرکزی با توان نظامی ضعیف همپیمان توافق ابراهیم، یا سوریه تجزیه شده که یک قطب آن تجزیه، حضور یک اقلیت دروزی در جنوب و هممرز با سرزمینهای اشغالی است؟
تام باراک دیروز کمی شفافتر صحبت کرده است، شفافیتی که البته میتواند پازلی برای فشار و رشوه توأم باهم به جولانی هم باشد. فرستاده ویژه ترامپ در سوریه گفته است: «برنامه جایگزینی برای همکاری با دولت کنونی سوریه جهت متحد کردن کشور سوریه وجود ندارد… معتقدم همه اقلیتهای سوریه هوشمندانه خواهان اتحاد با نظام مرکزی هستند. (اما) اسرائیل ترجیح میدهد سوریه تجزیه شده باشد تا یک دولت مرکزی قدرتمند بر کشور حاکم شود.»
تام باراک با آنکه موضع آمریکا را حفظ حکومت جولانی با یکپارچگی سوریه اعلام کرده، صراحتاً اعتراف میکند که سناریوی مطلوب تلآویو برای سوریه، تجزیه این کشور است؛ سناریویی که به نظر میرسد ایده صهیونیستها نهتنها برای سوریه، بلکه برای عراق و ایران هم ایده مطلوبی است و درنهایت گزینه رژیم در منطقه ایجاد حکومتهای جدید تجزیه شده بر مبنای قومیتها و تجزیه قدرتهای کشورهای منطقهای و پیرامونیشان به جزءهای ضعیفتر بر مبنای تفکیک قومیتی و نژادی است.
این ایده در دهههای اخیر از سوی صهیونیستها دنبال میشود و از سوی تحلیلگران و اندیشمندان زیادی در اسرائیل هم مطرح شده است. رفتار میدانی ارتش اسرائیل هم چه در دوران جنگ 12روزه ایران با محور اسرائیلی-آمریکایی و چه رفتارهای اخیر در سوریه هم همین را عیان میکند. رژیم در تهاجم به تهران اولویت نخستش ایجاد بیثباتی و نبود اقتدار مرکزی بود و سپس به هدایت یا کنترل جایگزین و گزینههای ممکن و سناریوهای جایگزین برای تهران فکر میکرد. سؤال نهایی اینجاست که آیا مطلوب آمریکا هم تجزیه سوریه است؟
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.