هر ۷دقیقه یک ایرانی مبتلا به آلزایمر میشود/ ممنوعیت درمان خانگی سکته مغزی
سلامت » عمومی هر ۷دقیقه یک ایرانی مبتلا به آلزایمر میشود/ ممنوعیت درمان خانگی سکته مغزی متخصص بیماریهای مغز و اعصاب با اشاره به اینکه هر ۷ دقیقه یک نفر در کشور به آلزایمر مبتلا میشود، بر ضرورت پرهیز از درمانهای خانگی در مواجهه با سکته مغزی تأکید کرد. آفتابنیوز :
سرور عدوانی، متخصص بیماریهای مغز و اعصاب، امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در وزارت بهداشت برگزار شد، با بیان اینکه «بیماری آلزایمر یکی از شایعترین اختلالات مغزی است که زندگی خانوادهها و ساختار اجتماعی را تحتتأثیر قرار میدهد»، اظهار کرد: در کشور ما، آلزایمر به دلیل افزایش میانگین سنی جامعه، رو به رشد است. در جهان، هر ۳ ثانیه یک نفر به آلزایمر مبتلا میشود و برآوردها نشان میدهد در ایران، هر ۷ دقیقه یک نفر به این بیماری دچار میشود. شیوع آلزایمر در سالمندان بالای ۶۰ سال حدود ۸ درصد تخمین زده میشود و میزان بروز آن در زنان بیشتر از مردان است.
وی با تأکید بر اینکه آلزایمر درمان قطعی ندارد و تنها درمانهای نگهدارنده برای کند کردن روند پیشرفت بیماری در برخی کشورهای پیشرفته ارائه میشود، افزود: در دانشگاههای کشور، مراکز تحقیقاتی مهمی در حوزه بیماریهای مغز و اعصاب فعال هستند که مطالعات ارزشمندی را در این زمینه انجام میدهند. با وجود اینکه در کشورهای پیشرفته درمانهای نوینی برای آلزایمر ایجاد شده، بسیاری از کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، هنوز به این درمانها دسترسی ندارند؛ اما انتظار میرود طی سالهای آینده این روشها در دسترس قرار گیرد.
در ادامه، فهیمه وهبیزاد، دیگر متخصص بیماریهای مغز و اعصاب، با اشاره به اینکه سکته مغزی یکی از علل اصلی ناتوانی در جهان است، اظهار کرد: دو نوع سکته مغزی وجود دارد؛ یکی ناشی از خونریزی و دیگری ناشی از اختلال در خونرسانی به مغز. زمانیکه خونرسانی به مغز دچار مشکل میشود، با قطع اکسیژنرسانی، میلیونها سلول عصبی در معرض تخریب قرار میگیرند. هر دقیقه قطع خونرسانی میتواند منجر به مرگ حدود دو میلیون سلول مغزی شود.
وی در خصوص علائم سکته مغزی گفت: کجشدگی صورت، عدم تقارن اندامها و اختلال در گفتار و تکلم از مهمترین نشانههای سکته مغزی هستند.
وهبیزاد در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم درباره ادعای وزارت بهداشت مبنی بر اینکه با اجرای کد ۷۲۴ تقریباً تمامی بیماران سکته مغزی در زمان مناسب درمان میشوند، توضیح داد: زمان در درمان سکته مغزی اهمیت حیاتی دارد. «زمان طلایی» برای تزریق داروی درمان سکته، چهار ساعت نخست پس از بروز علائم است. هر چه این فاصله زمانی کوتاهتر باشد، شانس بهبود بیمار بیشتر خواهد بود. کد ۷۲۴ بدین معناست که در تمام هفت روز هفته و ۲۴ ساعت شبانهروز، بیماران سکته مغزی باید مدیریت شوند. بهمحض بروز علائم، بیمار با اورژانس تماس میگیرد و نیروهای اورژانس او را به نزدیکترین مرکز مجهز به داروی تیپیای منتقل میکنند. در برخی کشورهای پیشرفته، مانند آلمان، حتی دستگاه سیتیاسکن درون آمبولانسها تعبیه شده تا درمان سریعتر آغاز شود؛ اما در ایران، بیماران با آمبولانسهای اورژانس بهسرعت به مراکز درمانی انتقال داده میشوند تا خدمات لازم دریافت کنند.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره تبلیغات مربوط به «درمانهای خانگی سکته مغزی» که در فضای مجازی منتشر میشود، هشدار داد: هیچگونه درمان خانگی برای سکته مغزی وجود ندارد. افراد باید در صورت مشاهده علائم، فوراً با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند. بیمار پس از انتقال به بیمارستان، در صورت لزوم تحت عمل ترومبکتومی قرار میگیرد. میتوان گفت وضعیت درمان بیماران سکته مغزی در کشور ما مطلوب است.
متخصص بیماریهای مغز و اعصاب با تاکید بر اهمیت درمان به موقع بیماران سکته مغزی تصریح کرد: برخی افراد تصور میکنند به دلیل اینکه علائم سکته در فرد برطرف شده، فرد اصطلاحاً سکته را رد کرده است درحالی که هر فردی که علائم سکته را پیدا کرد حتی اگر علائم برطرف شد باید با اورژانس تماس بگیرد تا به بیمارستان منتقل و درمان شود. از سوی دیگر افراد باید حتما در صورت مشاهده علائم سکته با ۱۱۵ تماس بگیرند تا بیماران سریعاً با آمبولانس به مراکزی که داروی درمان سکته مغزی دارند منتقل شوند.
وی با بیان اینکه برخی عوامل محیطی و سبک زندگی میتوانند روی سکته مغزی اثرگذار باشند، در پاسخ به پرسشی مبنی بر علت کاهش سن سکته مغزی در کشور توضیح داد: مطالعات نشان داده رژیمهای غذایی مدیترانهای که سبزیجات و میوه و فیبر زیاد، روغن اشباع و گوشت قرمز کمتری دارد میتواند وضعیت سلامت مغز را بهبود ببخشد، همچنین ۱۵۰ دقیقه ورزش در هر هفته میتواند باعث کاهش خطر ابتلا به سکته شود و اگر فردی میزان مصرف سیگار را کاهش داده یا آن را حذف کند طی دو سال ریسک ابتلا به سکته مغزی در او نصف میشود. فشار خون و قند خون بالا نیز میتوانند باعث ابتلا به سکته مغزی شوند.
وی با بیان اینکه آمار سکته مغزی در کشور ما بالاست و سکته مغزی هم در اطفال ممکن است اتفاق بیفتد و هم در جوانان ممکن است رخ دهد، گفت: میتوان گفت که آمار سکته مغزی در سنین زیر ۵۵ سال زیاد است. خواب زیر ۶ ساعت میتواند از علل سکته مغزی در جوانان باشد که این مشکل در بیشتر اوقات به دلیل مشکلات روحی یا کاری ممکن است ایجاد شود، استرس نیز از دیگر عوامل اثرگذار بر ابتلا به سکته مغزی است که بیمار را در شرایطی قرار میدهد که فرد مستعد سکته مغزی میشود، برای مثال استرس باعث ایجاد التهاب، افزایش فشار خون و در نهایت منجر به افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی میشوند.
وهبیزاد ادامه داد: مصرف مواد مخدر، تنباکو و سیگار نیز از دیگر علل مهم سکته مغزی در جوانان به شمار میرود. مشکلات مادرزادی قلبی و برخی بیماریهای خونی انعقادی و آسیب به گردن نیز میتواند فرد را مستعد سکته مغزی کند. برخی ورزشها مانند شیرجه زدن در استخر، سوارکاری، برخی ورزشهای رزمی و بانجیجامپینگ میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی شود.
منبع: خبرگزاری تسنیم گزارش خطا 0 لینک کوتاه: https://aftabnews.ir/004Cst بازدید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره عضویت در خبرنامه ایمیل * نظر