ویتامین و مواد معدنی ضروری برای دهان و دندان

ویتامین و مواد معدنی ضروری برای دهان و دندانبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ مرکز سمنان ، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، جزء عادات سالمی است که همیشه باید آن‌ها را رعایت کنید، اما رساندن ویتامین‌ها و مواد معدنی لازم به بدن می‌تواند یک گزینه بسیار خوب برای سالم نگه داشتن دهان و دندان باشد.

ویتامین A

ویتامین A در میوه‌هایی مثل هویج وجود دارد و باعث تقویت بینایی می‌شود، اما مهم‌تر از همه به تولید بزاق کمک کرده و می‌تواند آلودگی‌های روی دهان و لثه را پاک کند و از دهان و دندان در برابر مواد غذایی اسیدی و باکتری‌های مضر مراقبت کند. ویتامین A در میوه و سبزیجات از جمله هویج، پرتقال، فلفل دلمه‌ای، سیب زمینی شیرین، اسفناج، زرده تخم مرغ و ماهی وجود دارد.

ویتامین‌های B

این گروه از ویتامین‌ها سوخت و ساز سلولی را کنترل می‌کنند و همچنین با مشکلاتی مثل سوزش دهان و التهاب مبارزه می‌کنند و التهاب لثه را بهبود می‌بخشند. مهم‌ترین ویتامین‌های B، نیاسین و ریبوفلاوین هستند که در مواد غذایی مثل بادام، لبنیات، ماهی، گوشت قرمز و اسفناج وجود دارد.

ویتامین C

پرتقال اولین چیزی است که هنگام فکر کردن به ویتامین C به ذهن می‌رسد. این ویتامین به تقویت بافت‌های اتصالی در اطراف لثه‌ها کمک می‌کند. کمبود ویتامین ث عاملی برای شل شدن دندان، خونریزی لثه و خطر بیماری‌های پریودنتال است. ویتامین C در میوه‌های مرکبات، بروکلی، لیمو، پرتقال، سیب زمینی و توت فرنگی وجود دارد.

کلسیم

کلسیم یک ماده معدنی بسیار مفید است که استخوان‌ها را تقویت می‌کند. ۹۹ درصد همه کلسیم‌ها در بدن داخل استخوان و مخصوصاً دندان قرار گرفته‌اند. پس باید حتماً آن را در رژیم غذایی خود جای دهید تا دندان‌های سالمی داشته باشید. کلسیم در سبزیجات برگ دار، محصولات لبنی بدون شکر و آجیل وجود دارد.

فسفر

فسفر همچنین به جذب کلسیم کمک می‌کند. کلسیم بدون فسفر، نمی‌تواند وظیفه خودش را برای سلامت دندان و لثه‌ها انجام دهد. خوشبختانه فسفر و کلسیم هر دو در محصولات لبنی وجود دارند و همچنین می‌توانید فسفر را از طریق گوشت قرمز، عدس، لوبیا، آجیل و غلات کامل به بدن برسانید. برای شناخت دیگر منابع فسفر، کافیست سری به مطلب " اهمیت، علائم و عوارض کمبود فسفر در بدن " بزنید.

ویتامین D

یکی از مهم‌ترین ویتامین‌های مورد نیاز بدن ویتامین D است که کلسیم و فسفر را نیز بهتر جذب می‌کند. ویتامین D در محصولات لبنی و ماهی مخصوصاً ماهی سالمون و روغن ماهی وجود دارد. ویتامین D را همچنین می‌توانید از طریق ۱۵ دقیقه قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به بدن برسانید.

ویتامین E

ویتامین E آخرین ویتامینی است که در این مبحث به شما معرفی می‌کنیم و می‌تواند سلامت دهان و دندان شما را حفظ کند، زیرا با بیماری‌های پریودنتال مبارزه کرده، از التهابات داخل دهان جلوگیری می‌کند و همچنین یک آنتی اکسیدان بسیار مفید است. ویتامین e در آووکادو، ماهی، آجیل، دانه‌های گیاهی، روغن سبزیجات و گندم وجود دارد.

آهن

آهن، سطح گلبول‌های قرمز را به میزان سالم رسانده و به سلامت دندان کمک می‌کند و سیستم ایمنی را برای مبارزه با بیماری‌ها و عفونت‌ها تقویت می‌کند. برای جای دادن آهن در رژیم غذایی خود، می‌توانید از غذا‌های دریایی، نان ارگانیک، سبزیجات برگ دار و گوشت قرمز استفاده کنید.

پتاسیم

پتاسیم برای سلامت دهان و دندان بسیار مفید است و از ضعیف شدن استخوان فک جلوگیری می‌کند. پتاسیم همچنین برای مشکلات انعقاد خون موثر عمل کرده و نقش مهمی در متوقف کردن خونریزی‌های لثه دارد. مواد غذایی مثل قارچ، سبزی، ماست و دیگر محصولات لبنی، موز و آووکادو حاوی پتاسیم هستند.

فلوراید

اگر می‌خواهید از ایجاد پلاک دندانی جلوگیری کنید، حتما باید در رژیم غذایی خود فلوراید جا دهید. فلوراید مانع از پوسیدگی دندان می‌شود و بهترین شوینده دهانی است. نوشیدن آب، چای سیاه و خوردن غذا‌های دریایی مانند یک فلوراید در دهان شما عمل می‌کند.

ید

میزان ید در بدن بسیار کم است. ید در کنار فسفر و ویتامین D به جذب کلسیم کمک می‌کند. همچنین باعث می‌شود که غده‌های تیروئید سوخت و ساز و سلامت بدن را بهتر کنترل کنند. ید در غذا‌های دریایی و سیر وجود دارد.

زینک

زینک به طور طبیعی در بزاق وجود دارد، با پلاک‌ها و باکتری‌های موجود در دهان مبارزه می‌کند. از پوسیدگی دندان و بیماری لثه نیز پیشگیری می‌کند. زینک در آجیل‌های درختی، شکلات تلخ و سبزی وجود دارد.