موج انفجار پالایشگاه حیفا تا عمق دولت اسرائیل رفت

شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی پس از یک ماه سانسور شدید، گوشهای از خسارات و ویرانیهای گستردهای که در اثر حملات موشکی ایران به پالایشگاه حیفا وارد شده، منتشر کرد.
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: این شبکه در گزارشی گفت: در سایه مه جنگ، خسارات آتشسوزی در پالایشگاهها از آغاز جنگ با ایران پنهان نگاه داشته شد. ضربه بسیار شدید به ایستگاه تولید برق وارد شد، این همان ساختمانیست که مقابل ما میبینید. آن دو دودکش بخشی از ایستگاه تولید برق هستند؛ دیگهای بخار. در واقع، این همان چیزی بود که انرژی مورد نیاز تمام کارخانهها را تأمین میکرد. اینها همان ساختمانهایی هستند که در محوطه ایستگاه تولید برق منفجر شدند؛ اینجا پل اصلی لولهکشی است که مواد را بین بخشهای مختلف کارخانه منتقل میکرد؛ و اینجا هم محوطه عملیاتی تانکرهای فرآوردههای نفتی است.
این سه برخورد، باهم، پالایشگاه بازان را به طور کامل از کار انداخت. این کارخانه یکی از تنها دو پالایشگاه اسرائیل است که بنزین، گازوئیل، سوخت جت هواپیما و حتی گاز آشپزی خانگی تولید میکرد.
روز قبل از وقوع این حادثه، وزیر حفاظت از محیطزیست در محل حضور داشت، و من برای او سناریویی را ترسیم کردم که نمیدانستم فردایش دقیقاً همان اتفاق خواهد افتاد. گفتم یک ضربه مستقیم خواهد بود، و دشمن دقیقاً میداند کجا را بزند؛ و اینکه هدفش هم آلودهسازی است و هم آتشسوزی و دقیقاً همان کاری را روز بعد انجام داد.
ضربه به ایستگاه تولید برق به صورت ناگهانی تمام تولید برق و بخار پالایشگاه را از کار انداخت، و همه تأسیسات فلج شدند. پالایشگاه کاملاً از کار افتاده است
در حال حاضر، خطر بازان نهفقط در محوطه تولید در حیفا، بلکه در اتاق جلسات دولت در اورشلیم (قدس) هم منفجر شده است.
در خلال عملیات بازسازی، آلودگی هوای محوطه فقط بیشتر شده. با توجه به الگوی جریان باد در منطقه، کل کلانشهر اطراف، با جمعیتی بیش از یک میلیون نفر، در خطر استنشاق هوای آلودهتر قرار دارد. مردم منطقه در هفتههای اخیر تماس گرفته و میگویند احساس سوزش چشم و بوهای سنگین را دارند.
وزارت انرژی هشدار داده اگر در آینده نزدیک تعمیرات انجام نشود، سوختی برای آمبولانسها، کامیونهای یخچالدار، اتوبوسها و حتی کامیونهای ارتش وجود نخواهد داشت. بازان در عمل تعطیل شده. پالایشگاه بازان در یک روز، نه به دست ما، نه به دست دولت، بلکه توسط ایران از کار افتاد. حالا ما سر دوراهی هستیم: آیا باید صدها میلیون شِکِل و ماهها زمان صرف کنیم برای بازسازی، یا به تصمیم دولت پایبند باشیم و روند تخلیه را تسریع کنیم؟
در حال حاضر ما انبارهای اضطراری سوخت داریم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم، راهحل کوتاهمدت ما همین است. ولی در کارخانهای که برای تخلیه تعیین شده، هشدار میدهند که تحریمهای بینالمللی یا جنگی دیگر ممکن است عرضه سوخت را متوقف کند و بنابراین حفظ تولید داخلی اهمیت حیاتی دارد.
اما ماجرا به اینجا ختم نمیشود. به دلیل کمبود نیروی انسانی، بندر حیفا از پذیرش کشتی حامل تجهیزات بازسازی پالایشگاه بازان خودداری کرد
در آغاز هفته، کشتیای با ۲۰۰ تُن لوله که برای بازسازی پالایشگاه «بازان» در حیفا در نظر گرفته شده بود، به بنادر رسید.
با وجود آنکه بار این کشتی به عنوان محمولهای اضطراری طبقهبندی شده بود، بندر حیفا از پذیرش آن امتناع کرد، و کشتی به بندر کارخانه کشتیسازی اسرائیل در نزدیکی منتقل شد. (۲۰۰ تُن لوله یعنی بالای دو کیلومتر لوله و… این یعنی لولههای بازان حسابی آسیب دیده است.)
در آن زمان، در بندر حیفا فقط سه کشتی در صف تخلیه بودند، و طبق دستور اداره کشتیرانی و بنادر، کشتی مزبور باید اولویت تخلیه دریافت میکرد. اما مسئولان بندر حیفا اعلام کردند که به دلیل کمبود شدید نیروی انسانی، قادر به پذیرش کشتی نیستند، و آن را به بندر مجاور ارجاع دادند جایی که ۳۸ کشتی دیگر در صف تخلیه بودند.
با اینکه بندر مجاور در ۵ اسکله به طور همزمان فعالیت میکند و این تخلیه در شیفت شب انجام شد (برای کاهش اثر بر صف کشتیها)، بسیاری از واردکنندگان از این تصمیم خشمگین شدند. ولی چرا باید ۳۸ کشتی دیگر معطل شوند؟ چرا از بندر حیفا نمیخواهند نیروی انسانی بیشتری استخدام کند؟
واردکنندگان مدعی شدند بندر حیفا بهجای تخلیه کالاهای ضروری مانند حبوبات، آهن و سوخت، فضای کانتینری خود را برای انبار کردن خودروها اختصاص داده چون سود بیشتری دارد. درخواست بندر از دولت، اجازه برداشت از صندوق ۲/۸ میلیارد شِکِلی برای بازپرداخت بدهیهاست.