تراشکاری در محل شافتهای ایرهیتر واحد ۳۰۵ مگاواتی نیروگاه رامین اهواز
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان خوزستان، در راستای بهینهسازی فرآیندهای تعمیراتی و کاهش زمان تعمیرات، کاهش هزینهها و حفظ و پایداری تولید، تراشکاری در محل شافتهای ایرهیتر واحد ۳۰۵ مگاواتی شماره ۱ (شاخههای A و B) نیروگاه رامین اهواز برای اولین بار توسط پرسنل نیروگاه با دستگاه مخصوص طراحی شده برای این کار طی تعمیرات اساسی با موفقیت انجام شد.
سامان علی محمدی گفت: این عملیات با استفاده از دستگاه پرتابل تراشکاری ساخت شرکتهای بومی استان خوزستان (گروه صنعتی مولا) و توسط معاونت نگهداری و تعمیرات، امور مکانیک تجهیزات ثابت، اداره بویلر و مبدلهای حرارتی نیروگاه صورت گرفت. دستگاه با دقت ۰/۰۵ میلی متر بر روی شافتها در دو جهت فیس و ریم ساعت و با تلرانس ابعادی و هندسی ۰/۰۲ میلی متر هر دو شافت تراشکاری شدند. به گونهای که بوشهای یاتاقان طی یک عملیات استفاده از نیتروژن مایع و خنککاری تا دمای منفی ۱۹۷ درجه سانتیگراد و استفاده از جک هیدرولیک ۲۰۰ تنی در محل جا زده شدند.
وی افزود: دستگاه ابتکاری مورد استفاده در این عملیات، سال گذشته توسط شرکت گروه صنعتی مولا (از شرکتهای دانشبنیان خوزستان) طراحی و ساخته شده و در واحد شماره ۲ نیروگاه رامین بهکار گرفته شده بود. این دستگاه با قابلیت چرخش حول شافت ثابت، امکان برادهبرداری دقیق را فراهم میکند. دارای مکانیزم باردهی اتوماتیک و گیربکس ۵ حالته میباشد ولی حصول نتیجه مفید از آن منوط بر دقت صددرصدی اوپراتور دستگاه از ابتدا تا انتهای کار میباشد به گونهای که کوچکترین اشتباه باعث از از دست رفتن نتیجه مفید میباشد به گونهای که جهت سایز کاری نهایی برای هر شافت ۲۵ مرحله ۱۰ میلی متری بوسیله ساعت اندیکاتور به قلم دستگاه باردهی شده است.
محمد حسینی، تکنسین مسئول اداره بویلر و مبدلهای حرارتی نیروگاه رامین اهواز در ادامه افزود: بهدلیل خرابی از ناحیه بوش و شافت یاتاقان بالای ایرهیتر، نیاز به تراشکاری دقیق و فرزکاری جای خار بوش میباشد این یک مشکل در تمامی ایرهیترهای نیروگاهها بوده که دلیل آن هم گشتاور بیش از حد وارده به یاتاقان و لهیدگی فولاد میباشد. بدلیل ساختار پیچیده فنی سازه ایرهیترها قابلیت دمونتاژ شافت وجود ندارد و اهمیت دقت تراشکاری صحیح این شافت در عملکرد ایرهیتر بسیار بالاست. در این راستا با بکارگیری دستگاه تراش پرتابل که برای اولین بار انجام کار تراشکاری آن توسط پرسنل نیروگاه رامین انجام شد، عملیات تراشکاری شافتها و فرزکاری محل خار بدون نیاز به جابجایی تجهیزات با دقت بالا انجام شد.
وی درخصوص صرفه جویی و مزایای این عملیات افزود: در مقایسه با روشهای سنتی، این اقدام موجب صرفهجویی حداقل ۱.۵ میلیارد تومانی در هزینههای تراشکاری، افزایش دقت و عمر تجهیزات، رفع زنش شافت، تنظیم صحیح آببندیها و افزایش عمر پینهای کمربندی و چرخ زنجیرهای ایرهیتر گردید.
لازم بذکر است: این پروژه توسط یک تیم متشکل از متخصصین با تجربه نیروگاه رامین به سرانجام رسید و از اثرات انجام این طرح میتوان به افزایش قابلیت اطمینان تجهیزات، کاهش زمان توقف واحد جهت تعمیرات، خودکفایی نیروگاه در انجام تعمیرات این تجهیز، امکان ارایه خدمات فنی به تمامی نیروگاههای کشور و توسعه همکاری با شرکتهای دانشبنیان داخلی اشاره کرد.