ساختار نوین حکمرانی میراث، اقتدار ایران در عرصه جهانی

ساختار نوین حکمرانی میراث، اقتدار ایران در عرصه جهانی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مدیر کل پایگاه‌های ملی و جهانی در نشست فصلی وزارت میراث‌فرهنگی گفت: پایگاه‌های میراث‌فرهنگی، تنها عرصه حفاظت فیزیکی نیستند، بلکه محور حکمرانی استراتژیک فرهنگی و زیربنای شکوفایی اقتصادی و هویتی کشورند.

در این جلسه، فرهاد عزیزی،با ارائه گزارشی از تحول عمیق و بازمهندسی ساختار مدیریت پایگاه‌های میراث‌فرهنگی در ایران افزود: ایران دارای صد پایگاه ملی و استانی و 29 اثر ثبت جهانی با ۱۱۴ سایت منحصر‌به‌فرد است که جلوه‌گاه بی‌نظیر فرهنگ و تاریخ جهان‌اند. این مجموعه‌ها ویترین بی‌رقیب هویت ملی ما هستند و شایسته مدیریتِ کارشناسی، نظام‌مند و آینده‌نگر بر پایه اصول بین‌المللی و مقررات ملی و جهانی‌اند.

وی گفت : تحول ساختاری در نظام اداره پایگاه‌ها، نه صرفاً جابجایی‌های اداری، بلکه بازتعریف فلسفه و رویکرد حکمرانی بر میراث است که بر سه رکن کلیدی: سطح‌بندی دقیق پایگاه‌ها بر اساس مأموریت، حجم فعالیت حفاظتی و جایگاه ملی و بین‌المللی، تمرکززدایی هوشمند با اعطای اختیارات متناسب به پایگاه‌های سطح یک و ویژه و مدیریت عملیاتی مبتنی بر مأموریت، نه تابعیت صرف اداری استوار است.

مدیرکل پایگاه‌ها افزود : با حمایت مقام عالی وزارت و تخصیص ۴۲۴۰ پست جدید، ساختار جدید حکمرانی پایگاه‌ها در حال نهایی شدن است که زمینه‌ساز کارآمدسازی، اقتدار میدانی و توسعه پایدار میراث کشور خواهد بود.

عزیزی، تدوین برنامه پنج‌ساله تحولی پایگاه‌ها را گامی بی‌سابقه و کلیدی توصیف کرد و گفت: این برنامه در سه محور اساسی تنظیم شده است؛ ارتقاء استاندارد‌های حفاظت علمی و فناورانه، پیشرانی پایگاه‌ها در اقتصاد گردشگری منطقه‌ای، و تعمیق دیپلماسی فرهنگی و بین‌المللی از طریق پرونده‌های ثبت جهانی. این برنامه، نه صرفاً پاسخی به نیاز‌های فنی، بلکه یک سند راهبردی برای توسعه پایدار کشور است.

وی افزود: نظام انتصابات نیز با رویکرد تخصص‌گرایی و تعامل‌گرایی بازتعریف شده و هرگونه انتصاب در پایگاه‌های ملی و جهانی با مشارکت فعال مدیران‌کل استان‌ها و ارزیابی علمی و میدانی دقیق انجام خواهد شد که گامی مؤثر در ارتقاء سرمایه انسانی و تثبیت مدیریت پایگاه‌ها است.

عزیزی با اشاره به طراحی مدل جدید تفویض اختیارات برای پایگاه‌های اولویت‌دار، گفت : مدیریت هیأت امنایی با اختیارات گسترده در زمینه بودجه، نیروی انسانی و انعقاد قرارداد‌های حفاظتی به‌صورت پایلوت از نیمه دوم سال در چند استان اجرا خواهد شد که نویددهنده حکمرانی مقتدرانه و عملیاتی است.

مدیرکل پایگاه‌ها همچنین بر اهمیت هم‌راستاسازی سیاست‌های استانی با چارچوب جدید پایگاه‌ها تأکید کرد و افزود : بدون همدلی و هم‌افزایی ستاد و صف، تحقق این تحولات ممکن نیست و نقش مدیران کل استان‌ها در این مسیر راهبردی و تعیین‌کننده است.

وی پایگاه‌های میراث‌فرهنگی، شاهرگ حیاتی هویت ملی و موتور محرکه توسعه منطقه‌ای‌اند. ما در آستانه عبور از حفاظت صرف به حکمرانی فرهنگی و توسعه‌ای هستیم؛ ساختار نوین، برنامه جامع پنج‌ساله و نگرش راهبردی شما مدیران‌کل، مسیر تحقق این چشم‌انداز را هموار می‌کند.