بازسازی گردشگری ایران با دیپلماسی و روایتگری ملی
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، سیدرضا صالحیامیری روز شنبه ۴ مرداد ۱۴۰۴ در نشست فصلی معاونان، مدیرانکل ستادی و استانی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی که در سالن فجر این وزارتخانه با حضور احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اسکندر مومنی وزیر کشور و سید ضیاء هاشمی معاون فرهنگی معاون اول رئیسجمهور برگزار شد، با تشریح ظرفیتها و مسئولیتهای تمدنی این دستگاه، اظهار داشت: مرجعیت از طریق مشروعیت عقلانی شکل میگیرد. یعنی دستگاهی باید از چنان اقتدار تخصصی، فکری و اجتماعی برخوردار باشد که هر زمان نامی از میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برده شد، ذهنها صرفاً به سمت این وزارتخانه معطوف شود و مرجعیت دیگری قابل تصور نباشد.
نخبگان، رسانه و بخش خصوصی سه ضلع مرجعیت فرهنگی
صالحیامیری با اشاره به اهمیت میداندادن به بدنه نخبگانی کشور، تصریح کرد: زمین این وزارتخانه باید بهاندازهای وسیع و توانمند باشد که بتواند تمامی نخبگان، باستانشناسان، اصحاب فرهنگ، هنرمندان صنایعدستی، کارشناسان گردشگری و متفکران حوزه تمدن را جذب و با آنها تعامل فعال داشته باشد. در همین راستا، شورای راهبردی تشکیل شده و ضروری است این شورا در تمامی استانها با حضور نخبگان محلی شکل گیرد.
وزیر میراثفرهنگی تأکید کرد: به گواه نخبگان، وزارتخانه بزرگ میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در مسیر تعالی، بلوغ نهادی و گسترش قدرت تأثیرگذاری گام برمیدارد.
وی با اشاره به نقش کلیدی رسانهها در تثبیت مرجعیت نهادی، خاطرنشان کرد: تعامل هدفمند با اصحاب رسانه یک ضرورت اجتنابناپذیر است. سازمانی که فضای رسانهای و مجازی را به رسمیت نشناسد، دیگر نمیتواند بخشی از نظام مدیریت کلان کشور باشد. باید نظام ارتباطی مؤثر، منسجم و مستمر با رسانهها شکل گیرد و تقویت شود.
تشکلها؛ بازوی اجرایی، شرکای راهبردی
صالحیامیری در ادامه، بر اهمیت تعامل با تشکلهای صنفی و بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: بخش خصوصی باید حضوری فعال، مؤثر و آیندهساز در بدنه گردشگری و صنایعدستی کشور داشته باشد. امروز ۲۷۴۷ پروژه با سرمایهگذاری بیش از ۸۰۰ هزار میلیارد تومان توسط بخش خصوصی در حال اجراست که نماد توان و تعهد این بخش است.
وی افزود: آییننامه تشکلها در دستور کار دولت قرار دارد و طی روزهای آینده تصویب و ابلاغ خواهد شد. اساسنامه جدید، سازوکارهایی نوآورانه برای مشارکت ساختاری و هدفمند بخش خصوصی در مدیریت منابع و مأموریتها ارائه میدهد. ما بدون بخش خصوصی هیچ هستیم.
استانداران، فرمانداران، نمایندگان؛ شبکه هماهنگی ملی
وزیر میراثفرهنگی بر ضرورت تقویت تعامل با بدنه حاکمیتی در استانها تأکید کرد و اظهار داشت: هماهنگی با استانداران، فرمانداران و مدیران استانی نهتنها یک ضرورت تشکیلاتی، بلکه الزام استراتژیک است. این هماهنگی نباید به معنای واگذاری مأموریتها باشد بلکه باید در عین حفظ استقلال مأموریتی، بر مبنای اعتماد متقابل صورت گیرد.
او همچنین افزود: ما با تکثر کانونهای قدرت مواجهایم و باید با همه آنها در سطح استان تعامل مؤثر و منطقی داشته باشیم؛ از جمله نمایندگان مجلس که نقش کلیدی در تبیین سیاستها و جلب حمایت عمومی دارند.
نهضت تولید محتوا؛ روایتگری ملی برای بازسازی تصویر ایران
صالحیامیری یکی از مهمترین رسالتهای این وزارتخانه را تولید محتوای راهبردی برای بازسازی چهره ایران در عرصه جهانی دانست و بیان کرد: تولید محتوا باید به یک نهضت ملی تبدیل شود. ظرفیتهای فرهنگی، طبیعی و تاریخی استانها باید از طریق فیلم، روایت، مستند، گرافیک و سایر قالبهای رسانهای در فضای جهانی عرضه و بازنشر شود.
وی با اشاره به دو مسیر بازسازی صنعت گردشگری گفت: نخست، حرکت در مسیر دیپلماسی فعال برای بازگرداندن گردشگران و دوم، معرفی ظرفیتهای ایران برای خنثیسازی پروژه ایرانهراسی. حضور ایران در رسانههای معتبر جهانی، بخشی از این راهبرد است.
نیروی انسانی؛ دارایی راهبردی، محور انگیزش
وزیر میراثفرهنگی با تأکید بر اهمیت سرمایه انسانی، تصریح کرد: تمام مدیران و معاونان باید با گفتوگو و انگیزه در میدان باشند. نیروی انسانی ما باید هویت سازمانی، تعلق صنفی و انگیزه تحول داشته باشد. آموزش مستمر، توانمندسازی و اخلاقمحوری در مدیریت ضروری است.
وی ادامه داد: رویکرد مدیریتی ما باید تعاملی، اقتضایی و اخلاقی باشد، مبتنی بر تقسیم کار، مسئولیتپذیری و روحیه جمعی. باید حاکمیت قلوب داشته باشیم. مدیران استان نباید احساس ضعف یا بیاختیاری کنند، بلکه باید با اقتدار، نقشآفرین باشند.
ایرانیت و اسلامیت؛ ستونهای حکمرانی فرهنگی
صالحیامیری با تأکید بر مبانی فرهنگی انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: انقلاب ما بر پایه دو اصل ایرانیت و اسلامیت استوار است. به همین دلیل، ما در هر استان باید یک جشنواره ملی و فرهنگی برگزار کنیم تا این مفاهیم عینیت یابند.
وی در ادامه از تشکیل شورای فرهنگی دولت با حضور وزرای آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراثفرهنگی و ورزش و جوانان خبر داد و افزود: در این شورا، دو هدف راهبردی دنبال میشود؛ نخست، تعمیق دلبستگی ملی و انسجام اجتماعی، دوم، گسترش نشاط ملی به معنای افزایش رضایتمندی و امید عمومی.
بهرهبرداری هوشمندانه از مواریث تاریخی
در پایان، وزیر میراثفرهنگی با اشاره به راهبردهای حوزه حفاظت و بهرهبرداری، گفت: سیاست ما واگذاری صرف بناهای تاریخی نیست، بلکه احیا و بهرهبرداری هدفمند از این مواریث ارزشمند با مشارکت بخش خصوصی و نهادهای محلی است