اروپاییها صلاحیت استفاده از مکانیسم اسنپبک را ندارند/ توسعه مسیرها نباید موجب تغییر در ژئوپلیتیک منطقه شود

سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست هفتگی با خبرنگاران باز هم به صراحت اعلام کرد که طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از مکانیسم اسنپبک را ندارند.
به گزارش مشرق، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه، پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.
بقائی در ابتدا در خصوص مهمترین تحولات در چند روز گذشته گفت: موازات ادامه جنایات رژیم صهیونیستی و موضوع نسل کشی در فلسطین مهمترین موضوع بینالمللی است. ما شاهد ادامه جنایات و استفاده از سلاح گرسنگی و تشنگی برای پیشبرد طرح امحای ملت فلسطین هستیم.
در چند روز گذشته وزارت خارجه رایزنیهایی با کشورهای منطقه برای ایجاد اجماع بینالمللی و منطقهای برای کمک رسانی به مردم غزه انجام داده است. وزیر خارجه با تعداد زیادی از وزرای خارجه صحبت کردند و همین طور با مقامات سازمان همکاری اسلامی. تلاش ما این است که یک نشست اضطراری در سازمان همکاری اسلامی جهت توقف جنایات برگزار کنیم. استفاده از آب و غذا به عنوان سلاح بی سابقه است. در حوزه مذاکرات گفتگویی با سه کشور اروپایی برگزار شد.
توسعه مسیرها نباید موجب تغییر در ژئوپلیتیک منطقه شود
وی درباره گزارشات ادعایی در خصوص تحولات قفقاز جنوبی و تغییر مواضع ایران در این خصوص گفت: خیر در موضع ما تعییری ایجاد نشده است. دو موضوع مهم مطرح است، یکی مربوط به صلح و حل و فصل اختلافات بین ارمنستان و آذربایجان که ما از تسریع در امضای توافقنامه حمایت کردیم. ما دو کشور را ترغیب میکنیم این موضوع را پیگیری کنند.
در خصوص مسیرهای ترانزیتی ما همیشه از توسعه مسیرهای مواصلاتی حمایت کردیم و موضوع مهمی از حیث توسعه اقتصادی است. ما با گسترش مسیرها موافقیم اما نکتهای که تاکید داریم این است که توسعه مسیرها نباید موجب تغییر در ژئوپلیتیک منطقه شود. نکته دیگر موضوع ورود بازیگران فرامنطقهای است که ما به نفع توسعه و امنیت منطقه نمیدانیم و توافق در این وجود دارد. شایعاتی در خصوص مشارکت برخی طرفهای فرامنطقهای از طرف بازیگران ذیربط رد شد.
طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از سازوکار ماشه را ندارند
بقائی درباره مذاکرات با ۳ کشور اروپایی گفت: مذاکرات انجام شد و متمرکز بر هستهای و رفع تحریمها بود. غیرطبیعی نیست طرفهای اروپایی روایتهای خودشان را ارائه کرده باشند و ضرورتا روایت ما نیست. ما تاکید کردیم طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از سازوکار ماشه را ندارند. چنین حقی وجود ندارد و با اصل این موضوع مخالفیم و مواضع خودمان را به آنان اطلاع دادیم.
در صورت سوء استفاده اروپا، ایران حتما واکنش نشان میدهد
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به تهدید مکانیسم ماشه و طرح مجلس برای خروج از انپیتی گفت: طرفهای اروپایی مدتهاست سعی کردند از یک مبحثی که در قطعنامه ۲۲۳۱ وجود دارد به عنوان اهرم استفاده کنند و ما تاکید کردیم کارایی ندارد. اتفاقی که افتاد این بود که اعتبار قطعنامه را طرفهای اروپایی با حمایت از تجاوز به ایران زیر سوال بردند. اکنون جای سوال است که میتوانند خودشان را به عنوان یک طرف برجام بنامند یا خیر؟
طرفهای اروپایی از صلاحیت لازم برخوردار نیستند و ما در مذاکرات جمعه اعلام کردیم. در صورت سوءاستفاده حتما با واکنش مقتضی از جانب ایران مواجه خواهند شد و موضوع را پیچیده خواهند کرد. این تهدیدات قاعدتا واکنشهایی را در سطوح مختلف جامعه ما به دنبال داشته است و گفتگوهایی در مجلس شده است. امیدواریم طرفهای مقابل متوجه مخاطرات باشند.
در اینکه رژیم صهیونیستی از گروههای تروریستی حمایت میکند تردیدی نیست
وی درباره اقدام تروریستی در زاهدان گفت: این اقدام تروریستی کاملا آشکار بود و سابقه هم دارد. در اینکه رژیم صهیونیستی از گروههای تروریستی حمایت میکند تردیدی نیست. هدف هم ایجاد ناامنی در ایران و مخدوش کردن امنیت شهروندان ماست. این اقدام تروریستی قطعا محکوم است و نهادهای انتظامی با جدیت عوامل را شناسایی خواهند کرد. این اقدامات در ادامه جنایتهای رژیم علیه ایران معنادار است و رژیم از هر ابزاری برای ایجاد ناامنی فروگذار نمیکند.
رد شکایت دو یمنی از پایگاه رامشتاین
بقائی در واکنش به رد شکایت دو یمنی از پایگاه «رامشتاین» گفت: این رای قابل خدشه است به دلیل اینکه اصولا به موجب حقوق بینالملل در اختیار گذاشتن سرزمین برای استفاده توسط کشور دیگر علیه ثالث مجاز نیست. در این مورد خاص گزارشاتی وجود داشت که مورد استفاده آمریکا علیه دیگران خصوصا ایرانیها قرار میگیرد لذا این رای از لحاظ حقوقی مخدوش است. کشوری که پایگاه خودش را آگاهانه در اختیار کشور دیگری برای اجرای اقدامات تجاوزکارانه قرار میدهد حتما نمیتواند از مسئولیت خود شانه خالی کند و به نوعی همدست کشور متجاوز است.
خروج آمریکا از یونسکو باعث ترغیب رژیم صهیونیستی برای ادامه کشتار میشود
وی درباره اعلام خروج آمریکا از یونسکو گفت: این سومین باری است که آمریکا از یونسکو خارج میشود و ادامه روندی است که دولت آمریکا در قبال سازمانهای بینالمللی اتخاذ کرده است. چیزی که زننده است، اعلام خروج آمریکا از یونسکو به دلیل حمایتش از فلسطین است که صرفا باعث ترغیب رژیم برای ادامه کشتار در فلسطین اشغالی میشود. خیلیها هم اعتراض کردند اما اینکه این خروج تبدیل شود به پیامی برای ادامه جنایات در سرزمینهای اشغالی قابل پذیرش نیست.
فعلا برنامهای در خصوص مذاکرات نداریم
وی در واکنش به اظهارات ویتکاف در خصوص مذاکرات گفت: در این زمینه فعلا برنامهای نداریم. هر وقت منافع ایران ایجاب کند، تصمیم میگیریم.
واکنش به قصد فرانسه برای به رسمیت شناختن فلسطین
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به قصد فرانسه برای به رسمیت شناختن فلسطین گفت: کشورهای اروپایی باید نسبت به فجایع رخ داده در فلسطین پاسخگو باشند. یکی از دلایل نسلکشی همین برخوردهای دوگانه در قبال فلسطین است. اینکه قربانی را به جای متجاوز بنشانید صرفا تشویق کننده طرف متجاوز است. کسانی که در غزه از گرسنگی و بیماری کشته شدند اینها اعضای حماس نیستند و مردم فلسطین هستند.
۶۰ هزار انسان بیگناه کشته شدند و غزه تبدیل به مکان غیرقابل سکونت شده است. شما همه مختصات لازم برای ایجاد دولت را از بین میبرید در عین حال ادعای به رسمیت شناختن دولت فلسطین میکنید. برای تشکیل کشور نیاز به سرزمین و مردم دارید و هیچ کدام را قائل نیستید. مادامی که اروپاییها یک سویه از رژیم حمایت کنند ما شاهد توفیق در حل این موضوع نخواهیم بود.
درخصوص امکانات دفاعی ایران به هیچ عنوان قرار نیست صحبتی شود
بقائی در خصوص رفتار فرانسویها در قبال ایران و پروندههای موجود بین دو کشور گفت: هر مذاکرهای دو طرف دارد. مذاکرات ما با طرفهای اروپایی مشخص است و رفع تحریمها و بحث هستهای است. طرح گاه و بیگاه موضوعات غیرمرتبط نشانه سردرگمی طرفهای اروپایی است. در خصوص امکانات دفاعی ما خیلی بیشتر ملت ایران مصمم به صیانت هستند. برای همه روشن شد آنچه که میتواند به ما برای دفاع کمک کند همان توانمندیهای محصول کوشش دانشمندان خودمان است و به هیچ عنوان در این خصوص قرار نیست صحبتی شود.
رژیم صهیونیستی از هر ابزاری برای مظلوم نمایی استفاده میکند
بقایی در پاسخ به سئوال در خصوص فضاسازیهای رژیم صهیونیستی علیه ایران در خصوص ترور مقامات آمریکایی گفت: این فضاسازیها اولا ۷ یا ۸ ما قبل شروع شد و موضع خود را بیان کردیم. هیاهو کردن با هدف وارونه سازی واقعیت است. بسیار وقیحانه است آنهایی که سوءقصد به جامعه ایرانی کردند، چنین افرادی مدعی شوند که ایران در صدد سوءقصد به آنان است.
رژیم تکلیفش روشن است و از هر ابزاری برای مظلوم نمایی استفاده میکند در حالی که به کشورهای منطقه تجاوز کردند، با استفاده از یک جمله سعی دارند هیاهو به راه بیندازند. شما نمیتوانید از عبارات سخیف و زشت در خصوص مقامات یک کشور استفاده کنید و بی احترامی کنید و توقع داشته باشد جامعه مدنی ایران سکوت کند. آن مبحث در خصوص صدور فتوا نشانگر خشم جامعه مذهبی ایران نسبت به اظهارات سخیف علیه مقامات ایران است. به جای اینکه چنین مواردی را بزرگ کنند باید به مواضع و اقدامات خود و توهینهای سخیف به مقامات ایران بنگرند.
تکلیف ادامه غنی سازی ایران خیلی روشن است
وی در خصوص غنی سازی ایران گفت: در مورد غنی سازی موضع ما بیان شد. اگر قرار است ایران عضو معاهده منع اشاعه بماند، این ماندن باید با بهره مندی از حقوق باشد. نمیشود عضویت ما ادامه یابد اما از حقوق مشروع محروم باشیم. تکلیف ادامه غنی سازی ایران خیلی روشن است.
قرار است شیوه نامه جدید با آژانس تعریف کنیم
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص روابط با آژانس گفت: ما کماکان طرف موافقتنامههای پادمان هستیم و قرار است شیوه نامه جدید با آژانس تعریف کنیم، با توجه به مصوبه مجلس ببینیم که چگونه میتوانیم همکاریها را ادامه دهیم و ظرف دو هفته آینده یکی از مقامات آژانس به ایران سفر میکند.
رژیم صهیونیستی بر اساس اشغال فلسطین بنا شده است
وی در واکنش به ادعاها در خصوص تغییر رویه ایران نسبت به رژیم صهیونیستی گفت: سیاست ما اصولی است و ما رژیم را به رسمیت نمیشناسیم و رژیم بر اساس اشغال فلسطین بنا شده است. بنا به گزارشهای صریح سازمانهای بینالمللی موجودیت رژیم یک ساختار نژادپرست دارد و در حال ارتکاب نسل کشی آشکار است و موضع ما اصولی است و تغییری صورت نگرفته است.
برنامهای برای سفر رئیس جمهور به افغانستان به ما ابلاغ نشده است
وی در خصوص ابراز علاقه رئیس جمهور برای سفر به افغانستان و روابط با این کشور گفت: آنچیزی که در رسانهها آمد دقیق نبود. برنامهای برای سفر رئیس جمهور به افغانستان به ما ابلاغ نشده و آنچیزی که مطرح شد علاقه به ارتقای روابط بود و بیان شد که در صورت شکل گیری تمهیدات متناسب این موضوع قابل بررسی خواهد بود. این تصمیم حاکمیتی است و ما هم احترام میگذاریم. ما با افغانستان تماسهای زیادی داریم و مصمم هستیم به این ارتباطات ادامه دهیم. گفتگوی تلفنی وزیر با سرپرست وزارت خارجه افغانستان در ادامه تلاشهای وزارت خارجه در خصوص مبحث فلسطین است.
اقدام برای کمک به مردم فلسطین وظیفه بینالمللی است
وی در خصوص آخرین اقدامات برای برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در خصوص فلسطین گفت: هر لحظه که میگذرد جانهای عزیزی از دست میرود، به خاطر گرسنگی و همچنین به این دلیل که در صف غذا به رگبار بسته میشوند. اقدام برای کمک به مردم فلسطین وظیفه بینالمللی است. طبق معاهده منع نسل کشی سازمان ملل کشورها وظیفه برای توقف جنایات دارند. ترکیه به عنوان رئیس سازمان همکاری اسلامی تلاش میکند این نشست برگزار شود و تماسهای ما با عربستان در این خصوص ادامه دارد.
ارتباطات ایران و عراق
بقائی درباره ارتباطات ایران و عراق و استفاده از کشتی برای حمل و نقل زوار اربعین گفت: این موضوعی است که نیازمند همکاری هر دو طرف است. دوستان ما در وزارت کشور و وزارت خارجه به صورت جدی پیگیر این موضوع هستند. برای ما و عراق موافقتنامه ۱۹۴۵ الجزایر یک موافقتنامه معتبر است، لذا همکاران من در بخش حقوقی آماده هستند این موضوع را در قالب کمیتهها پیش ببرند.
هر متجاوزی را از تکرار تجاوز پشیمان میکنیم
وی درباره پایبندی رژیم صهیونیستی به آتش بس و استفاده از دیپلماسی گفت: دیپلماسی همیشه یک ابزار برای صیانت از منافع ملی است و وزارت خارجه ماموریت دارد که هر زمان لازم بداند بر اساس تصمیمات مراجع ذیربط عمل کند. در خصوص رژیم صهیونیستی نمیتوان اطمینان حاصل کرد به پایبندی به قول و قرارهایی که میگذارد. در این ۸ دهه آتش بسهایی که شده از سوی رژیم نقض شده است. آنچیزی که برای ما اطمینان بخش است توانمندی دفاعی و نظامی خودمان است که هر متجاوزی را از تکرار تجاوز پشیمان میکند.
نشست ۳ جانبه ایران، روسیه و چین متمرکز به موضوع هستهای بود
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست ۳ جانبه ایران، روسیه و چین گفت: جلسه سه جانبه ایران، روسیه و چین متمرکز به موضوع هستهای و قطعنامه ۲۲۳۱ و همچنین مباحث و تهدیدهای مطرح راجع به سازوکار ماشه بود.
وی در واکنش به ادعاها در خصوص درخواست کمک ایران از چین و روسیه گفت: ما قرار نیست در مورد هر ادعای ساختگی واکنش نشان دهیم.
در حال تکمیل…